El Parlament ha aprovat una moció en què es rebutgen «els criteris de la Fiscalia» per oposar-se a la concessió del tercer grau als presos independentistes, i es demana, a més, tant als fiscals com al TSJC, que s'impliquin per preservar la salut dels presos i no actuïn «aliens» a la pandèmia.

La moció, que ha estat presentada per ERC, ha resultat aprovada amb els vots de JxCat, ERC, Comuns i la CUP, encara que alguns punts de la mateixa sobre la situació de les presons catalanes també han estat secundats per altres grups. En el text, s'afirma que el Parlament «no comparteix els criteris de la fiscalia per oposar-se als graus penitenciaris dels presos polítics, basats en l'exigència del penediment, d'assumpció de culpabilitat, de reeducació de la seva ideologia i d'aplicació de càstig».

Sobre la situació de les presons, al Parlament carrega tant contra la Fiscalia com contra el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i els demana que «s'impliquin en la protecció de la salut de les persones privades de llibertat als centres penitenciaris de Catalunya, cosa que no ha passat fins ara». Segons el text aprovat, tant la Fiscalia com el TSJC, «han actuat aliens a la crisi social i sanitària derivada del coronavirus de la Covid-19».