Les mesures aprovades pel Govern de la Generalitat per a la reobertura de la restauració no han estat ben rebudes per tothom. Restaurants de pobles petits de la Catalunya Central les consideren «insuficients», ja que, mentre es mantingui el confinament municipal dels caps de setmana -inicialment en vigor, com a mínim 15 dies més-, no els surt a compte apujar la persiana.

Jordi Badia, de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, reconeix que hi ha malestar entre els restauradors dels pobles més petits i també creu que ja s'hauria d'obrir «una mica la mobilitat, ni que fos a la Catalunya Central». «És obvi que als pobles on viu tan poca gent no els surt rendible obrir», diu. Ell, responsable de la Cabana de Berga, sí que obrirà dilluns, però bàsicament «per fer bullir l'olla i perquè les màquines no s'espatllin».

«No podem viure només de la gent que viu al poble», diu Isaac Monzó, responsable de Cal Trumfo a La Torre d'Oristà, al Lluçanès. «Jo no puc aixecar un ERTO a 15 treballadors en un lloc on viuen cent i escaig persones», lamenta Remei Escolies, del restaurant els Roures de Castellar del Riu.

A Oristà hi viuen menys de 600 persones. Isaac Monzó, responsable de Cal Trumfo, al nucli de la Torre d'Oristà, diu que dilluns no obrirà el negoci. El seu establiment viu dels caps de setmana i, en aquest moment, encara no es permet a la gent sortir del seu municipi. «Què he d'esperar, que tot el poble vingui a fer cada àpat?», es pregunta, tot assegurant que «ens estan deixant morir». Monzó, doncs, optarà per esperar com a mínim fins al 8 de desembre, quan, si les xifres són bones, el confinament del cap de setmana passaria a ser comarcal. «Molts dels nostres clients són d'Osona, pel que sí que sortiria més a compte», diu.

A Mura, el responsable del restaurant Cal Carter, Jordi Perich, també afirma que l'està perjudicant que es mantingui el tancament municipal. En un poble on viuen 250 habitants, reconeix que «si no pot venir la gent del Vallès i del Bages, no tenim cap possibilitat de fer res».

En la mateixa situació es troba Remei Escolies, del restaurant els Roures de Castellar del Riu. Tampoc no obrirà ni aixecarà l'ERTO als treballadors aquest dilluns. «Si deixessin pujar la gent de Manresa i rodalia seria una altra cosa», diu, tot reconeixent que de moment «esperarà».

Els restauradors reconeixen estar «al límit» i critiquen la gestió que està duent a terme el Govern. El tancament de la restauració s'ha produït en època de bolets, per tant temporada alta per al sector a la Catalunya Central. «Arribarem a l'hivern ja morts», assegura el responsable de Cal Trumfo. Ho comparteix Escolies, que recorda que l'acumulat de mesos tancats aviat arribarà al mig any. «Estem pagant justos per pecadors i començo a pensar que el que volen és ensorrar el país», lamenta, tot recordant que la restauració «no és un sector essencial, però darrere nostre hi ha molts productors locals que s'han quedat sense el que era el seu client principal».

A banda de les restriccions en la mobilitat, els restaurants critiquen que les mesures aprovades queden curtes. «Qualsevol persona que calculi què és el 30% de capacitat a l'interior veuria que no és gens rendible aixecar un ERTO», diu Monzó.

L'altra mesura que ha generat polèmica és que l'alternativa per combatre la reducció en la campacitat en els interiors siguin les terrasses. Sense entrar en la limitació a quatre persones, comparteixen que és una decisió «absurda» en aquelles zones que se situen a més altitud i on, per tant, fa més fred. «S'ha de ser suïcida per voler menjar al carrer», diu el responsable de Cal Carter. «A veure qui s'atreveix a asseure's fora a 1.200 metres d'altitud», afegeix Escolies del restaurant Els Roures.