El 12è Gran Recapte d'Aliments de Catalunya ha rebut fins aquest divendres un milió d'euros en donacions particulars a través d'Internet. Així ho ha confirmat el Banc dels Aliments en un acte celebrat al Mercat del Ninot de Barcelona, al que han assistit el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín.

És una sisena part del total que espera recollir en aquesta edició, en la qual necessita fer front a un increment del 40% de la demanda respecte al 2019. El Banc dels Aliments espera que els més de 6.800 voluntaris que aquest divendres se sumen a la campanya donin "l'empenta final" a l'edició "més necessària i difícil", ja que s'ha suspès la recollida física d'aliments per minimitzar el risc de contagis.

El director del Banc d'Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, ha explicat que el milió d'euros ha estat col·lectat pel web granrecapteonline.com i amb el codi 33596 de BIZUM. Fatjó-Vilas també ha exposat que la Fundació "la Caixa" ha aportat 300.000 euros.

A més, ha afirmat que les empreses alimentàries estan efectuant contribucions, com un lliurament de 100.000 quilos de conserves de tomàquet.

De moment, els bancs d'aliments tenen previst subministrar 360.000 quilos de menjar al mes del desembre, amb aliments bàsics com llet, pasta o arròs, i amb productes infantils.

Per la seva banda, la presidenta de la Federació Catalana de Bancs d'Aliments, Roser Brutau, ha manifestat que s'han incorporat 6.810 voluntaris per assessorar els donants en més de 600 grans superfícies. Cal recordar que fins a la setmana passada la quantitat de voluntaris adscrits era de 4.000 persones.

Mentrestant, Lluís Fatjó-Vilas ha fet una última crida a la participació per atendre l'increment del 40% de la demanda d'aliments que ha suposat la pandèmia de la Covid-19.

El Gran Recapte accepta donatius a través del seu web, en les pàgines de les cadenes de distribució d'aliments, amb BIZUM, i als supermercats a l'hora de pagar en caixa mitjançant un codi. Alguns mercats i botigues de proximitat també faciliten tiquets de donació per valor de 3 euros.

Els mitjans de pagament estan disponibles fins el 21 de novembre -data de finalització de la recol·lecció-, tret de la web del Gran Recapte, que possibilita imports fins al 16 de desembre.