La companyia farmacèutica Moderna va anunciar ahir que sol·licitarà l´autorització per comercialitzar la seva vacuna contra el coronavirus tant a l´Administració d´Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) com a l´Agència Europea del Medicament.

Els reguladors analitzaran les dades de prova de la vacuna d´ARNm i decidiran si és prou segura i efectiva com per recomanar la seva implementació.

Segons la companyia, l´anàlisi d´eficàcia de l´estudi de fase 3 de la vacuna va incloure a 30.000 participants amb una eficàcia del 94,1%, amb una tolerància generalment bona i sense que s´hagin identificat problemes de seguretat greus fins avui.

L´estudi de la fase 3 ha superat els 2 mesos de seguiment després de la vacunació, segons ho exigeix la FDA per a l´autorització d´ús d´emergència, diu Moderna en un comunicat. La companyia afirma també que l´eficàcia de la vacuna contra els casos més greus de covid-19 és del cent per cent.

Les primeres injeccions poden administrar-se a partir del 21 de desembre si el procés es desenvolupa sense problemes i s´atorga l´aprovació, va dir Stéphane Bancel, director executiu de la Moderna, en una entrevista amb «The New York Times».

Segons la companyia, l´eficàcia de la vacuna «va ser constant» segons l´edat, la raça i l´ètnia, i la demografia de gènere i, encara que es realitzen contínues revisions, «no s´han identificat problemes seriosos». Moderna afirma que, segons una anàlisi anterior, les reaccions adverses més comunes quan es va administrar la vacuna van incloure dolor en el lloc de la injecció, fatiga, miàlgia, artràlgia, mal de cap i enrogiment en el lloc de la injecció.

«Aquesta anàlisi primària positiva confirma la capacitat de la nostra vacuna per prevenir la covid-19 amb una eficàcia del 94,1% i, cosa que és més important, la capacitat de prevenir la malaltia covid-19 greu. Creiem que la nostra vacuna proporcionarà una eina nova i poderosa que pot canviar el curs d´aquesta pandèmia i ajudar a prevenir malalties greus, hospitalitzacions i morts», va dir Stéphane Bancel.