El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va dir ahir que el pla de Nadal es complirà sempre i quan la pandèmia no es «desboqui». En declaracions a RAC1, va afirmar que la gent necessita celebrar el Nadal i va confiar que si l´epidèmia es manté en «nivells de confiança» es podrà fer. No serà així si la situació es descontrola i per exemple l´Rt «creua la línia de l´1» i augmenten els casos de covid. D´altra banda, va obrir la porta a no esperar 15 dies per passar de tram: «Si veiem que la tendència demostra una estabilització que és clara i la situació als hospitals ho permet, no estarem un dia més al tram 1». Sobre la diferència d´estratègia amb Madrid, va afirmar que l´objectiu del Govern ha estat «salvar tantes vides com fos possible».

El secretari va afirmar que esperaven un augment de l´Rt com a conseqüència de l´inicia de la reobertura però va assegurar que aquest ha arribat abans de l´esperat. Va afegir que ara es pot donar la situació que aquesta Rt es mantingui en aquest valors però per sota de l´1 o un segon escenari on sobrepassi l´1, el que comportaria una nova «expansió» de la pandèmia. Va afegir que depèn del comportament de la societat que s´estigui en un escenari o en un altre i va augurar que es començarà a veure a mitjans o finals de la propera setmana.

Ramentol es va mostrar conscient que la decisió de mantenir-se en el tram 1 perjudica econòmicament alguns sectors, però va defensar que era el més «coherent». Va afegir que les dades s´analitzen diàriament i que el deure del Govern és «minimitzar tant com es pugui el perjudici» al mateix temps que s´aconsegueix un equilibri amb l´amenaça epidèmica. De moment, esperen que l´Rt continuï creixent com a mínim durant tres dies.

Ramentol va insistir que està sobre la taula la possibilitat de fer una reobertura per territoris però va afirmar que, tot i que el Camp de Tarragona i l´Ebre tenen millors indicadors, tampoc compleixen tots els requisits ja que la pressió assistencial no és bona. També va defensar l´efectivitat del toc de queda i ha dit que s´allargarà com a mínim fins al quart tram de la desescalada.