La campanya de vacunació contra la covid-19 a Rússia va arrencar ahir a Moscou, que es va convertir així a la ciutat pionera en l´ús del preparat rus Sputnik V, que fins ara havia estat administrat únicament a militars i voluntaris, en el marc de les proves clíniques. El començament de les vacunacions a la capital va coincidir amb un nou rècord de contagis diaris tant a la ciutat com al conjunt del país, amb 7.993 i 28.789 nous casos de coronavirus, respectivament.

A la ciutat, s´han habilitat centres de vacunació en setanta policlíniques, als quals en la primera etapa de la campanya poden acudir persones d´entre 18 i 60 anys pertanyents a grups de risc, com professors, sanitaris o treballadors socials.

La vacunació, de caràcter voluntari, s´efectua mitjançant cita prèvia, que se sol·licita a través d´Internet al portal de serveis de l´Ajuntament. Tot el procediment comporta aproximadament una hora, ja que inclou un examen mèdic, la preparació de la vacuna (cal descongelar-la en el moment) i un període d´observació de mitja hora després d´haver estat subministrada. La vacuna s´administra en dues dosis, per la qual cosa les persones que la van rebre ahir hauran de tornar en tres setmanes perquè se´ls injecti la segona.

En una hora, en el centre de vacunació de la filial 8 de la policlínica de consulta i diagnosi núm. 121 van ser vacunades quatre persones, segons va poder comprovar Efe.

Segons l´alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, milers de persones ja han sol·licitat cita per ser vacunades i els plans d´Ajuntament preveuen que la campanya arribi a set dels gairebé tretze milions d´habitants de la ciutat.

«Com ocorre amb qualsevol vacuna, aquesta pot provocar feblesa i un lleuger augment de la temperatura corporal en les primeres vint-i-quatre hores després de la seva administració», va advertir la directora del policlínic Núm. 2 de Moscou, Natalia Shindriayev, en declaracions a l´agència RIA Nóvosti. La doctora va recalcar que es tracta d´una «reacció absolutament normal».

Amb tot, les enquestes mostren que la població no és molt procliu a vacunar-se. Segons un sondeig publicat pel portal Superjob.ru, només el 9% dels russos està decidit fermament a vacunar-se contra la covid-19 i el 21% s´hi mostra favorable, mentre que el 80% restant manifesta reticències. «Més de 20.000 persones van rebre les dues dosis de la vacuna en el curs en les proves clíniques i només van emmalaltir 273, l´1,5%», va afirmar aquest divendres la tinent d´alcalde de Moscou Anastasía Rákova, en subratllar l´eficàcia de la Sputnik V.