Segueix-nos a les xarxes socials:

Londres rectifica sobre Irlanda del Nord i facilita la negociació amb la UE

El Govern britànic promet eliminar les clàusules controvertides de la seva llei de mercat interior que vulneraven l’acord de retirada

Londres rectifica sobre Irlanda del Nord i facilita la negociació amb la UEsimon dawson/reuters

Londres i Brussel·les tenen un obstacle menys pel qual preocupar-se després de tancar un «principi d´acord» sobre les condicions d´aplicació del pacte de divorci a partir de l´1 de gener. Després de mesos d´estira-i-arronsa, el Govern de Boris Johnson ha accedit a eliminar les controvertides clàusules incloses a la seva llei de Mercat Interior que, segons va denunciar el setembre passat la Comissió Europea, vulneren l´acord de retirada i particularment el protocol per a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord, clau per preservar la pau a l´illa i els acords de pau de Divendres Sant.

Concretament, el Govern britànic s´ha compromès, segons un comunicat conjunt, a retirar les clàusules 44, 45 i 47 de la nova llei i a no introduir cap disposició similar a la llei sobre Fiscalitat. El pacte, que ara haurà de ser ratificat per la UE i el Regne Unit internament, elimina un focus de tensió important entre les dues capitals, obre la porta a recuperar la confiança perduda després de l´ultimàtum de Johnson i millora l´atmosfera de cara a la trobada entre el primer ministre britànic i la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, en els propers dies a Brussel·les per intentar desencallar les negociacions de l´acord comercial postBrexit.

De moment, el «principi d´acord», tancat dilluns pel vicepresident de la Comissió Europea, Maros Secfovic, i el seu homòleg britànic i número dos del govern, Michael Gove, facilita el camí cap a la plena aplicació del divorci i del protocol irlandès, clau per evitar el retorn d´una frontera dura a l´illa. En particular, el pacte, que s´aplicarà independentment del que passi amb l´acord comercial, aclareix com seran els controls duaners sanitaris i fitosanitaris d´animals, plantes i productes derivats.

També inclou aclariments sobre declaracions d´exportació, subministrament de medicaments, carns refrigerades i altres productes alimentaris, així com les regles sobre ajudes d´estat i altres qüestions pràctiques. Entre elles, la presència europea a Irlanda de Nord quan les autoritats del Regne Unit facin controls duaners previstos en el protocol i els criteris sota els quals podran entrar productes procedents de Gran Bretanya a Irlanda del Nord. «Celebro el progrés anunciat al comitè conjunt» perquè «protegir l´acord de pau de Divendres Sant és vital», va assegurar el primer ministre irlandès, Micheál Martin. «Hem eliminat un gran obstacle i espero que això generi resultats positius», va afegir Sefcovic.

Tant Sefcovic com Gove acudiran ara davant els seus respectius parlaments, l´Eurocambra el primer i la Cambra dels Comuns el segon, per informar dels detalls del pacte, que arriba en una setmana clau per a les negociacions post-Brexit. Tot i que encara no hi ha data per al cara a cara anunciat entre Johnson i Von der Leyen, el negociador europeu, Michel Barnier, va assenyalar que treballa «estretament» amb el seu homòleg David Frost per preparar la trobada, que no estarà dedicada a negociar, sinó a desencallar políticament l´impàs. «La reunió es farà per intentar eliminar importants obstacles de manera que els negociadors puguin continuar la seva feina», va explicar Barnier, que va informat de nou als Vint-i-set sobre l´estat de les negociacions.

«Unitat total. Mai sacrificarem el nostre futur pel present. L´accés al nostre mercat ve amb condicions», va assegurar sobre el gran obstacle de la negociació, al costat de la pesca i la governança, com és l´accés al mercat interior europeu i les garanties que no hi haurà competència deslleial britànica un cop tallin lligams amb el club. «Volem arribar a un acord però no a qualsevol preu. El que necessitem és voluntat política a Londres», va recordar el ministre alemany d´Afers Europeus, Michael Roth.

Des de la capital britànica, informa Begoña Arce, Johnson va insistir que la negociació serà «molt difícil» perquè les posicions segueixen estant «molt allunyades», i va avisar que «hi ha límits que un govern o un país sensat i independent no poden creuar» i que «la gent ha de comprendre». En tot cas, es va declarar «bastant optimista i disposat a intentar-ho tot».

Prem per veure més contingut per a tu