Davant l´empitjorament de la situació sanitària, el Govern alemany i els 16 estats federats van acordar ahir decretar un «confinament dur» a partir d´aquest dimecres i fins al 10 de gener per intentar evitar la propagació de la pandèmia del coronavirus. El Govern va ordenar la reimposició d´una quarantena nacional, que implica un enduriment respecte a les restriccions sobre la vida pública i l´activitat comercial vigents des del novembre.

Així, s´hauran de tancar negocis no essencials, les escoles i les llars d´infants, es prohibeixen les reunions de Cap d´Any, es recomana el teletreball i l´educació a casa i es manté la prohibició de viatjar, pel repunt de contagis de les últimes setmanes. Les reunions de Nadal es limitaran a cinc persones de dos domicilis (sense comptar els menors de 14 anys). El ministre de Finances, Olaf Scholz, va anunciar que en breu s´aprovarà un nou paquet d´ajudes per fer costat a l´economia.

«Hem d´actuar amb urgència», va declarar ahir la cancellera Angela Merkel després de la reunió. «Hem vist que els contagis s´han elevat de manera exponencial aquests darrers dies, i això significa que hem de plorar molts morts», va afegir, després de declarar «insuficients» les mesures de contenció que ara hi ha.

Alemanya ha registrat en les últimes 24 hores 20.200 nous contagis per covid-19 i 321 morts, segons les xifres de l´Institut Robert Koch (RKI), centre epidemiològic de referència. En comparació amb el diumenge anterior, s´han comptabilitzat gairebé 2.500 casos més.

El rècord en contagis i víctimes mortals es va produir divendres passat, en què es va arribar als 29.875 nous casos i 598 morts en només 24 hores. Aquest dissabte es van comunicar unes xifres lleugerament inferiors: 28.438 nous casos de covid i 496 morts.

Gairebé tres milions de ciutadans dels Estats Units rebran a partir d´avui i durant tota la setmana les primeres dosis de la vacuna contra la covid-19 de Pfi-zer per intentar aturar una pandèmia que ja ha provocat prop de 300.000 morts al país.

Després d´un recorregut extremadament complex, els vials de la vacuna (que dissabte va ser autoritzada per l´administració dels EUA) han arribat per carretera i aire a uns 600 punts de vacunació establerts per tot el territori amb l´ajuda de les Forces Armades i els estats. En total, es distribuiran en aquesta primera jornada 6,4 milions de dosis, encara que només se n´administraran uns 2,9 milions, mentre que la resta es reservaran per a l´obligatòria segona injecció que s´ha de rebre tres setmanes després de la primera per obtenir el 95% d´efectivitat registrat durant les proves de l´assaig clínic.