La Fiscalia vol incorporar a la causa del 3% de l´Audiència Nacional la trama de frau fiscal mitjançant factures falses en què està acusat l´empresari i exdirigent de CDC David Madí, ja que ambdues tenen en comú la seva vinculació amb el finançament irregular de l´extinta formació.

Dies abans de l´inici del judici contra David Madí, que s´havia de celebrar avui en un jutjat de Barcelona tot i que s´ha suspès, la Fiscalia ha presentat un escrit en què demana al jutge que s´inhibeixi a favor de l´Audiència Nacional per l´«evident connexitat» del cas amb la peça separada que investiga pagaments a CDC a càrrec de Triacom, una productora de TV3.

Madí, que afronta una pena de dos anys i tres mesos de presó, està acusat d´haver muntat, al costat de l´exgerent i executiu de Triacom Oriol Carbó i l´empresari Juan Manuel Parra, una suposada trama de factures falses per defraudar a l´Agència Tributària en l´IVA i en l´impost de societats, en l´exercici de 2011.

Precisament, Carbó està investigat a l´Audiència Nacional, en una de les peces separades del cas 3%, pel finançament irregular d´actes de campanya electoral de CDC a 2010 mitjançant factures falses. Els actes de campanya eren realitzats per Hispart, empresa administrada per Juan Manuel Parra, però es pagaven a càrrec dels programes de TV3 «El Gran Dictat» i «Fish and xips», produïts per Triacom. El juliol de l´any passat, Parra, qui ja va ser condemnat pel cas del Palau de la Música per emmascarar el pagament de comissions de la constructora Ferrovial a CDC, va tibar de la manta davant del jutge del 3% en explicar que va ser l´extresorer del partit i exconseller Germà Gordó qui li va indicar que Carbó li pagaria a través de Triacom els treballs realitzats per al partit, de manera que l´empresari li va demanar que li girés factures falses. Per demostrar-ho, va lliurar al jutjat un DVD amb la gravació de la reunió que va mantenir amb Gordó a la seu de CDC, els albarans que va girar a aquest partit pels actes que va fer en la campanya de 2010 i un llibre dedicat signat per l´expresident català Artur Mas.

La Fiscalia demana ara que la trama de frau fiscal amb factures falses que implica Madí, Carbó i Parra -al costat de cinc empresaris- s´acumuli en la peça separada de Triacom, tenint en compte que la productora audiovisual podria «formar part d´una estructura de finançament de CDC».

Per al ministeri públic, els fets no només «revesteixen caràcters de delictes connexos, sinó que estan vinculats a uns fets únics, la facturació que durant 2011 va tenir com a destinatària Triacom». Aquests fets, afegeix la Fiscalia, han generat una «doble dimensió processal, sigui per circumscriure´s en la perspectiva del perjudici a la Hisenda pública o sigui en centrar-se en l´anàlisi del finançament irregular d´un partit polític».

Per aquest motiu, el ministeri públic creu que els dos casos han d´«analitzar-se sobre un únic fòrum que impedeixi interpretacions contradictòries que puguin tenir afectacions en la concreció de la veritat material, finalitat última del procés penal», i descarta que la inhibició a l´Audiència Nacional generi indefensió en els investigats.