El catedràtic de Psicologia, Joan Guàrdia, s'ha erigit aquest divendres com a nou rector de la Universitat de Barcelona (UB), amb un 54,3% dels vots emesos en la segona volta dels comicis celebrats en la institució acadèmica. Guàrdia s'ha imposat a l'aspirant a la reelecció, el matemàtic Joan Elias, que ha dirigit la UB durant els últims quatre anys.

La mà dreta de Guàrdia serà el sallentí Ernest Abadal que adquireix el càrrec de Vicerector Adjunt al Rector i Personal Docent Investigador. Abadal, de 58 anys, va estudiar a la Salle Manresa i va ser Degà de la Facultat de Informació i Mitjans Audiovisuals

Guàrdia s'ha marcat com a objectiu, en el seu primer discurs després de la proclamació (encara provisional), "encendre les llums". El professorat, la internacionalització de la universitat i "el treball ferm per aquesta casa" són, ha dit, les seves prioritats.

La participació en aquesta segona volta ha estat d'un 25,13% amb un total de 13.668 vots emesos, la qual cosa suposa un increment del 11,37% respecte a les eleccions de 2016.

Les eleccions comptaven amb tres aspirants. Un d'ells, el catedràtic de Dret Processal, David Vallespín, que després de ser apartat de la carrera electoral va posar els seus vots a la disposició de la candidatura d'Elias, finalment derrotada.