La mestra i pedagoga Maria Teresa Codina i el cantautor, escriptor i polític Lluís Llach van ser reconeguts ahir amb la medalla d'Or de la Generalitat, la màxima distinció honorífica que atorga l'executiu català per reconèixer les persones que han prestat serveis rellevants al país. De Codina se'n va destacar que és una de les persones «referents» en el món de la pedagogia a Catalunya, i de Llach, una trajectòria «destacada» com a cantautor, escriptor i polític i el «compromís amb el país». L'acte, que va comptar amb l'actuació musical del cantautor Biel Majoral, va tenir lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

El professor de la Universitat de Vic, Joan Soler Mata, va fer la glossa de Maria Teresa Codina, que en el seu parlament va destacar el valor de «l'escola inclusiva». «Sempre he valorat l'escola per a tots i l'educació per a cadascú», va afirmar Codina, que va reivindicar la tasca dels mestres.

L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, va glossar la figura de Lluís Llach, que va aprofitar per recordar que «ningú s'ha d'avergonyir per ser un nacionalista per l'alliberament nacional». «No hi ha ciutadà lliure en un país que no pugui ser lliure», va subratllar.

L'acte el va tancar l'expresident Quim Torra, que va afirmar que Codina i Llach reben les medalles en un moment «confús i delicat». Torra va tenir un record per al personal sanitari i els mestres, que després d'un trimestre «han superat de manera notable una prova que semblava molt difícil de passar». Va afegir que «la cultura és segura» i va admetre que a ell i a l'executiu que governava fins que el Tribunal Suprem el va inhabilitar, li dolien les reivindicacions dels «obrers de la cultura».