24 de desembre de 2020
24.12.2020
Regió7

La Unió Europea i el Regne Unit tanquen un acord comercial per a la relació després del Brexit

Brussel·les i Londres superen les diferències en pesca que bloquejaven el pacte en les darreres hores

24.12.2020 | 16:22
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, rep el primer ministre britànic, Boris Johnson

La Unió Europea i el Regne Unit han tancat aquest dijous un acord sobre la relació futura després del 31 de desembre, dia en què acaba el període transitori. Després de nou mesos de negociació i a només una setmana per al Brexit definitiu, Londres i Brussel·les han tancat un text després d'arribar a un consens en l'accés als bancs de pesca, la qüestió que més ha fet perillar l'acord en les darreres hores. Ara, la Comissió Europea ha d'enviar el text als representants dels 27 perquè li donin llum verda i decideixin si aplicar l'acord de manera provisional a partir de l'1 de gener davant la manca de temps perquè l'Eurocambra el ratifiqui abans de final d'any.

Londres i Brussel·les han tancat un acord després que la negociació es desencallés en les últimes dues setmanes en alguns dels àmbits més problemàtics. Els progressos en la igualtat de condicions en comerç –normes de competència i ajudes d'estat- i en la governança del pacte havien generat més optimisme, però el consens en pesca no ha arribat fins l'últim minut. El pacte estava gairebé tancat aquest dimecres, però alguns detalls en pesca l'han retardat fins al dijous.

L'acord arriba justament una setmana abans que acabi el període transitori i es produeixi la ruptura definitiva. El 31 de desembre el Regne Unit sortirà del mercat únic i de la unió duanera i deixarà d'estar sota la legislació europea.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit