La Comunitat de Madrid ha detectat quatre casos de la soca britànica de la Covid-19 i en té tres més de possibles en estudi. Un ciutadà va arribar des del Regne Unit la setmana passada a través de l'aeroport de Madrid i va donar positiu a un test d'antígens (TA), segons va explicar ahir el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero. L'endemà, els seus pares i la seva germana van acudir a un hospital amb símptomes i es va confirmar que eren positius. Posteriorment es va fer la seqüenciació genòmica d'aquests tres casos i es va confirmar que es tractava de la soca britànica. El cas índex no s'ha pogut seqüenciar perquè se li va fer un TA i no una PCR.

Hi ha un quart cas confirmat per seqüenciació genòmica, que no té relació amb els anteriors, i que respon a un altre passatger procedent del Regne Unit. Va aterrar a Madrid el 20 de desembre. Cap dels quatre casos està greu.

Els resultats de la seqüenciació dels altres tres casos en estudi es coneixeran dimarts o dimecres.

Zapatero va fer ahir una crida a no caure en el nerviosisme i va subratllar que sembla que aquesta soca té més capacitat de transmissió, però que no està relacionada amb quadres clínics de més gravetat.

El viceconseller també va destacar que és una soca «més transmissible però que no genera casos clínics més greus». Va ser el passat 23 de desembre quan es va enviar un avís de Salut Pública a tots els centres sanitaris de la regió davant la sospita de possibles casos que ja estarien a la Comunitat. La Conselleria de Sanitat insisteix a mantenir en tot moment les quatre mesures bàsiques de protecció, que també són efectives contra la nova variant: ús permanent de la mascareta, excepte quan es menja o es beu, distància de seguretat, rentar-se sovint mans i ventilació.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso per la seva banda, va carregar ahir contra la «irresponsabilitat i inacció» de govern Espanyol davant els quatre casos confirmats a la regió de la soca britànica, units als altres tres sota sospita, crítiques que va estendre al «colador» que resulta ser, segons ella, l'aeroport de Madrid Barajas.

«Vull denunciar la irresponsabilitat del president de Govern, Pedro Sánchez, en el que està succeint tant amb l'aeroport com amb els testos. Vull denunciar la irresponsabilitat i la inacció.

Demano que es posin a treballar seriosament i que no només aparegui el president per una foto perquè al final hi som sempre les comunitats actuant soles». Ayuso va posar el focus en què l'arribada del cep britànic «afecta tot Espanya».