Manresa es manté com la quarta ciutat catalana de més de 50.000 habitants amb més incidència acumulada de la covid a 14 dies.

Segons les darreres dades fetes públiques pel Departament de Salut de la Generalitat, Manresa té un index de 755 casos per 100.000 habitants només inferior entre les ciutats grans als 889 de Reus, als 822 de Viladecans i als 815 de Santa Coloma de Gramenet.

Si dilluns informàvem que Manresa, després de molts dies al capdamunt de l'afectació a 14 dies de la infecció, se situava en quart lloc, aquesta situació encara es manté. Ja no és la ciutat gran que té un ritme més alt de nous casos, però tampoc ha descendit en el còmput.

Dilluns la capital del Bages tenia un índex de 720 nous positius en dues setmanes per 100.000 habitants, inferior als 808 de Reus, els 756 de Santa Coloma de Gramenet i als 734 de Viladecans.

Així que, en realitat, l'índex a 14 dies ha empitjorat, però ho ha fet en consonància amb les altres ciutats que tenen valors similars. Reus, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans també han empitjorat la seva situació.

Amb una mida inferior als 50.000 habitants, però més nous casos detectats de covid en dues setmanes que Manresa hi ha Puigcerdà, amb un índex de 990 casos per 100.000 habitants, i Igualada, amb 776.

Manresa té una velocitat de contagi de 0,99 inferior al de ciutats com Mataró, Badalona, Santa Coloma, l'Hospitalet, Girona Terrassa, Tarragona, Barcelona, Sabadell, Lleida, Reis, Sant Boi i Viladecans.

El risc de rebrot a Manresa és de 729, superior a la del conjunt de la comarca del Bages, que és de 644. La comarca també té una velocitat de transmissió inferior a 1, concretament, 0,95. La Rt avalua la velocitat de propagació d'una epidèmia.

És una mesura del nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Així que quan els valors són inferiors a un es considera que l'expansió va en remissió.

Alt risc de rebrot al Solsonès

El Bages és la vint-i-cinquena comarca catalana en risc de rebrot de l'epidèmia.

En una situació més compromesa pel que fa a les dades d'afectació hi ha el Solsonès, que ocupa el segon lloc, amb un índex de 1.687.

Només hi ha una altra comarca catalana que té un risc de rebrot més elevat, les Garrigues, amb 1.729. El risc de rebrot mesura els possibles nous casos diagnosticables els propers 14 dies i està relacionat amb la probabilitat d'aparició de nous brots epidèmics.

La Cerdanya es l'onzena comarca catalana en risc de rebrot amb un índex de 762 punts; l'Anoia és la dinovena (704), el Berguedà, la vint-i-dosena (687) i el Moianès la vint-i-quatrena (656).

Bages i Berguedà, a la baixa

Una altra cosa és l'evolució que està tenint cada comarca una a una.

El Bages i el Berguedà, porten quatre dies a la baixa i han passat de 911 a 644, el Bages, i de 990 a 687, el Berguedà, un retrocés considerable.

La Cerdanya té un risc de rebrot de 762 superior als actuals del Bages i del Berguedà, però cal recordar que fa un mes fregava els cinc mil punts.

El Solsonès, com s'ha dit és la segona comarca catalana en risc de rebrot amb 1,687 punts, però cal dir que són la meitat dels 3.387 de fa tres dies.

Dos morts més a Althaia

La Fundació Althaia va comunicar ahir dues defuncions més a causa de l'epidèmia de coronavirus. Amb aquestes víctimes ja s'han produït 351 morts als centres assistencials de la ciutat, de les quals 244 a Althaia i 107 a Sant Andreu.

Ahir, les dades referents a l'afectació del coronavirus SARS-CoV-2 a la Fundació Althaia de Manresa eren de 118 pacients ingressats en àrea dedicada a la lluita contra la covid-19, 244 defuncions (dada acumulada des del març del 2020) i 1.714 altes a pacients ingressats.

Amb aquestes morts ja se n'han produït 27 durant els primers dies del 2021 en centres assistencials de la ciutat. És més d'una defunció al dia, el que dona idea de l'alta afectació de l'epidèmia.

La situació ha obligat la Fundació Althaia a fer un pas més en les restriccions en l'acompanyament de pacients ingressats i cap malalt hospitalitzat pot estar acompanyat, excepte els infants, les mares durant el procés de part i els dies posteriors al naixement, i pacients que es troben en situació de delírium o en procés de final de vida.

A Sant Andreu l'increment d'ingressos de pacients amb covid-19 procedents de residències ha fet que el centre assistencial torni a obrir una unitat per atendre'ls. Es tracta de la Unitat 3A, amb una capacitat de 17 llits.