El nou president dels Estats Units, Joe Biden, va publicar ahir el seu pla de resposta a la covid-19 davant l'absència d'un de l'Administració del seu antecessor, Donald Trump, i que inclou 10 decrets i la implicació del Pentàgon.

El full de ruta publicat per l'equip de Biden, de 23 pàgines, amplia les iniciatives avançades fins ara i detalla les mesures dissenyades per controlar la pandèmia i ajudar a la recuperació del país, el més colpejat del món pel coronavirus, amb 24,4 milions de casos confirmats i 406.196 morts.

Segons la cadena de televisió CNN, a la seva arribada a la Casa Blanca l'equip de Biden es va trobar que l'Administració de Trump no havia elaborat cap pla de distribució de vacunes, amb el que han de fer-lo des de zero.

L'objectiu de Biden és accelerar el ritme de vacunació dels estatunidencs contra el virus proporcionant més fons a les administracions estatals i locals i estatals, creant més punts de vacunació i una campanya nacional d'educació per a restaurar la confiança dels estatunidencs. «L'Estratègia Nacional proporciona un full de ruta per a guiar als Estats Units a sortir de la pitjor crisi de salut pública en un segle», diu el pla.

El Govern de Biden també té previst recórrer a la llei de producció de defensa, una legislació adoptada el 1950 en resposta a la Guerra de Corea i que li permet mobilitzar el sector industrial per a qüestions de seguretat nacional, amb la fabricació de màscares, respiradors i altres equips contra la pandèmia.

El programa del president incideix en l'augment de la realització de test per a detectar el coronavirus, una cosa a la qual Trump es mostrava poc inclinat per considerar que només feia augmentar les estadístiques negatives d'incidència de la malaltia. També s'enfoca a reobrir escoles, negocis i viatges de manera segura, així com a frenar la propagació del virus, que actualment ocasiona uns 3.000 morts diàries al país, amb rècords de fins a 4.000 en alguns dels últims dies.

S'espera que Biden ampliï els detalls d'aquestes mesures «agressives i immediates» per a contenir la crisi de la pandèmia, després d'haver anunciat poc després de la seva presa de possessió del càrrec, dimecres, l'obligatorietat de l'ús de màscares en àrees federals i llançar el repte d'emprar aquesta peça durant 100 dies, el mateix temps que s'ha donat per aconseguir la vacunació de més de 100 milions d'estatunidencs.

Biden també va garantir dimecres la continuïtat dels Estats Units en l'Organització Mundial de la Salut (OMS), després de l'anunci de Donald Trump de retirar-se'n, amb el que espera «enfortir» els esforços nacionals per a controlar la pandèmia, segons els seus portaveus.

Joe Biden pretén estendre per cinc anys l'únic tractat existent amb Rússia que limita els dos majors arsenals nuclears del món, va informar ahir The Washington Post' El diari, que cita dos funcionaris d'alt rang, assenyala que aquesta decisió, recolzada per Rússia, arriba quan s'apropa el termini del 5 de febrer per renovar el tractat el Nou Start o Start 3.

En paral·lel, el Govern de Biden es prepara per imposar algun tipus de penalització a Moscou, a partir de l'avaluació dels serveis d'Intel·ligència sobre les seves actuacions en casos com els ciberatacs. Donald Trump va intentar en els últims mesos estendre per un període més curt que cinc anys el tractat Nou Start, però va fracassar a l'hora d'arribar a un acord després que el seu enviat nuclear passés mesos intentant persuadir la Xina perquè s'unís a aquest pacte abans de tirar la tovallola. Si el tractat expirés, Moscou i Washington podrien desplegar un nombre il·limitat de submarins, bombarders i míssils nuclears, que molts temen que pugui desencadenar una carrera armamentística.