AstraZeneca ha negat que hagi desviat les vacunes pactades amb la Unió Europea a altres països, com havia insinuat la Comissió Europea. "No és cert perquè no obtenim beneficis enlloc", afirma el seu conseller delegat Pascal Soriot en una entrevista a diversos mitjans europeus per defensar-se de les crítiques de Brussel·les al retard en les entregues de la vacuna d'Oxford. Segons Soriot, les centres de producció amb la menor productivitat "són els que estan subministrant a Europa". "És mala sort", diu en l'entrevista publicada aquest dimecres. D'altra banda, AstraZeneca ha qüestionat que la UE vulgui vigilar les exportacions de la vacuna quan la Comissió Europea ha reiterat que tothom al món hauria de tenir-hi un accés igualitari.

"Europa tindrà el 17% de la producció mundial al febrer per a una població que representa el 5% dels habitants del planeta", remarca Soriot en l'entrevista a El País, La Repubblica i Welt.

Amb tot, AstraZeneca assegura que està treballant per superar els problemes de producció a Europa i accelerar les entregues. Preguntat per les diferències amb el Regne Unit, Soriot recorda que els britànics van tancar un acord de compra anticipada tres mesos abans que els europeus i que això els hi ha permès superar més ràpidament les dificultats de producció.

"Els centres de producció amb major rendiment estan al Regne Unit perquè van començar abans", aclareix.

Preguntat per la possibilitat d'exportar a Europa vacunes produïdes al Regne Unit, Soriot afirma que tenen un compromís previ amb el govern britànic, que es va implicar abans en la recerca d'Oxford. "Tan bon punt hi hagi un nombre suficient de vacunacions al Regne Unit, podrem utilitzar el centre de producció per ajudar a Europa també", apunta.

17 milions al febrer

Un cop tingui l'aval de l'Agència Europea del Medicament, AstraZeneca distribuirà 3 milions de dosis a la UE "en els pròxims dies", segons diu la companyia. "L'objectiu és entregar 17 milions de dosis al febrer", afirmen, calculant que a Espanya li pertocaran uns 2 milions. Per a Soriot, això no és "una proporció petita", com denuncia la CE.

Davant la possibilitat que Brussel·les emprengui accions legals, Soriot recorda que en el contracte només es van comprometre "a fer tot el possible" per subministrar al mateix ritme que al Regne Unit. AstraZeneca no va voler tancar un "acord contractual" al respecte perquè eren conscients que anaven "tres mesos per darrere".