El grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la UPC, que monitoriza diàriament els indicadors epidèmics i elabora informes per als governs de Catalunya, Espanya i la CE, ha pronosticat que el cap de setmana començaran a baixar els ingressos a les UCI a Catalunya.

«Es confirmen les estimacions del nostre grup. Si tot va bé, hauríem de tenir la punta de les UCI al voltant d'aquest cap de setmana o principi de la setmana propera», informa el grup, que adverteix no obstant això que el descens de la tercera onada serà «llarg i lent, suposant que es manté la baixada». De fet, ahir va ser el primer dia des de mitjan desembre en què els hospitals de Catalunya van donar més altes que ingressos. BIOCOMSC confirma que ja s'ha superat «la punta d'hospitalitzacions».

Els epidemiòlegs desconfien de l'expansió de la variant britànica del virus, més contagiosa, i temen que la seva propagació pugui avortar la disminució de la tercera onada, propiciada per les restriccions implantades des del 7 de gener i prorrogades fins al 7 de febrer. Entre aquestes restriccions estan la limitació horària en el sector de la restauració, el confinament municipal i el tancament de centres comercials i gimnasos, a més del toc de queda nocturn i el tancament de comerços no essencials els caps de setmana.

Quant a l'expansió de la variant britànica, el grup d'investigadors ha elaborat un informe per a la CE, coordinat per Sergio Alonso, en el qual planteja els escenaris de dies que falten perquè la variant anglesa sigui majoritària en funció del percentatge present fins ara a cada país, i que a Catalunya és del 8%. Així, vaticinen que entri a Catalunya, amb aquest percentatge de presència del virus britànic, i la seva extensió se situaria d'aqui 4 a 6 setmanes, quan ja seria majoritari.