Segueix-nos a les xarxes socials:

Sergio Mattarella encarrega a Mario Draghi que formi un nou Govern a Itàlia

La principal força al Parlament, el M5S, ja ha anunciat la negativa a l'expresident del BCE

El president d'Itàlia, Sergio Mattarella, va encarregar ahir a l'expresident del Banc Central Europeu (BCE) Mario Draghi formar un nou Govern, després que dimarts constatés que no es donaven les condicions perquè Giuseppe Conte pogués aconseguir una nova majoria i seguir al capdavant de l'Executiu.

Draghi ha acceptat l'encàrrec «amb reserves», una fórmula que li portarà ara a obrir una ronda de consultes amb els partits polítics per tantejar les seves opcions i, arribat el cas, tornar al Quirinale per formalitzar la seva designació.

En unes primeres paraules, Draghi va agrair ahir la «confiança», ressaltant que Itàlia travessa «un moment difícil», marcat per una «dramàtica crisi sanitària» amb «greus efectes» sobre la vida de les persones i la societat i l'economia en el seu conjunt.

Espera «una resposta a l'altura de la situació», per a això va apel·lar a la «unitat» de tots els actors polítics i socials amb vista al fet que pugui acabar conformant un nou gabinet capaç de resoldre «problemes quotidians», «rellançar» el país en termes econòmics i combatre la pandèmia de covid-19, entre altres desafiaments.

Així, va dir que parlarà amb «gran respecte» amb les forces representades en el Parlament, «expressió de voluntat popular», encara que ja va deixar clar que confia que pugui haver-hi «una resposta responsable i positiva» a l'encàrrec de Mattarella, que finalment ha rebutjat un govern polític per a apostar de nou per un de tecnòcrata.

L'exresponsable del BCE ja té el ´no' de la principal força al Parlament, el Moviment 5 Estrelles (M5S). El líder del partit, Vito Crimi, ha deixat clar que «no votarà pel naixement d'un govern tècnic presidit per Mario Draghi», per entendre que ha de designar-se una administració «política», si bé no es descarta que alguns legisladors puguin desmarcar-se de la línia general.

El Partit Democràtic (PD), actual soci de coalició amb el M5S, sí que sembla més obert, atès « el bé comú del país», segons el seu secretari general, Nicola Zingaretti, que no ha arribat a confirmar el ´sí' a Draghi. Tant el PD com el M5S havien donat el seu suport a Giuseppe Conte.

Prem per veure més contingut per a tu