El Procicat ha aprovat aquest dijous passar del confinament municipal al comarcal a partir del dilluns, allargar la restauració una hora en els torns d'esmorzar i dinar i reobrir també els gimnasos al 30%, amb sis persones en activitats grupals. A més, també ha decidit equiparar les llibreries als equipaments culturals, de forma que no estaran subjectes a les restriccions del comerç. Així, podran obrir el cap de setmana i també ho faran tots els dies les que tinguin més de 400 metres quadrats. A més, en el primer curs dels graus universitaris es permetrà també la docència teòrica presencial. La vigència de la nova resolució és de dues setmanes. La resta de mesures ara vigents es mantenen.

Així doncs, seguiran tancats els centres comercials i establiments de més de 400 metres quadrats. El comerç que no sigui essencial, en general, seguirà sense obrir els caps de setmana. A partir de dilluns queden fora d'aquestes restriccions les llibreries, que passen a considerar-se equipament cultural.

També es mantenen les reunions de sis persones, i que aquestes siguin de dues bombolles de convivència. Pel que fa a la restauració, es manté l'obertura només en les franges d'esmorzar i dinar, però cadascuna s'allarga una hora. Així doncs, podran obrir de 7.30 a 10.30 i de 13 a 16.30.

Així queden les restriccions a partir del 8 de febrer

Així queden les restriccions a partir del 8 de febrer

En matèria educativa, es permetrà la docència teòrica presencial en el primer grau universitari, com es fa en els cicles formatius. També podran obrir en format semipresencial les escoles de música i dansa que estiguin certificades pel Departament d'Educació. Són escoles de preparació per a la formació reglada. Continuen suspeses la resta d'extraescolars, a menys que estiguin organitzades pel propi centre educatiu respectant les bombolles.

Pel que fa a l'esport, es permeten competicions que donen accés a les que ja estaven permeses (estatals i professionals). Els gimnasos podran obrir dilluns al 30%, amb sis persones en activitats grupals.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha argumentat que "no és moment de relaxar les grans mesures que ajuden a controlar l'evolució de l'epidèmia", i per això s'ha optat per "tímides correccions, petits canvis per minimitzar els danys i fer que aquestes mesures siguin més sostenibles pels sectors i per a la ciutadania". "Hem de ser capaços de donar una mica d'aire als sectors que porten mesos aguantant el pes d'aquestes mesures", ha conclòs.

Ramentol ha remarcat que les restriccions a la restauració estan vigents des del 21 de desembre, i la dels equipaments esportius des del 7 de gener. Alhora, ha subratllat que "no és casual que s'hagi pogut controlar l'epidèmia abans que en altres territoris". "Vam començar abans i, en coherència, hem de ser capaços també abans de donar una mica d'aire", ha indicat.

PIMEC i Foment veuen "insuficients" les noves mesures

PIMEComerç i Foment Comerç, les dues sectorials de les grans patronals catalanes del sector, consideren "insuficients" les noves mesures anunciades aquest dijous pel Govern, especialment pel que fa als establiments comercials i a la restauració. Les dues patronals veuen "adient" ampliar el confinament a l'àmbit comarcal per "acabar amb l'aïllament comercial de milers d'establiments" però avisen que els nous horaris per a bars i restaurants segueixen "ofegant els professionals" perquè no permeten "operar dins un marge de viabilitat dels negocis". Així mateix, reclamen que s'hauria de permetre l'obertura del comerç en cap de setmana i la dels establiments de més de 400 metres quadrats, si cal, en aquest cas, amb acotament d'espais.

PIMEC i Foment recorden que el sector comercial ha patit una davallada de facturació "evident" durant el 2020 i el 2021 "no està essent diferent". Segons apunten, un 54% dels comerciants tenen la percepció que la situació del seu negoci empitjorarà o hauran de tancar en els propers sis mesos.

El món local del Pirineu rep amb "mitja satisfacció" l'obertura comarcal

El món local del Pirineu ha rebut amb "mitja satisfacció" l'anunci del Govern de passar al confinament comarcal a partir de dilluns tal com venien reclamant des de feia setmanes. Algunes veus més crítiques, com la del Consell Comarcal del Ripollès, qüestionen que fer-ho a tot el país pugui anar bé per controlar la pandèmia. Insisteixen en mesures específiques per als indrets amb menys densitat de població, com ara poder obrir els comerços no essencials en cap de setmana. Ho han conegut oficialment en una reunió telemàtica amb representants de l'executiu però, un cop més, s'han queixat de saber-ho abans pels mitjans. "Aquesta no és la manera", lamentava el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer.

La reunió telemàtica s'ha fet a dos quarts de deu del matí d'aquest dijous amb la participació de presidents de Consells Comarcals del Pirineu i l'Aran i la consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, entre d'altres representants de l'executiu. Entre ells també hi havia el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, que ha lamentat que es continuï apostant per mesures a tot Catalunya sense tenir en compte les especificitats del territori.

La sensació, diuen, és de "moderada satisfacció", segons paraules de la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós, que ha recordat que feia temps que ho demanaven per poder tenir més mobilitat entre els pobles rurals. "Ens han subratllat que no es tracta d'una relaxació sinó d'una modulació de restriccions" ara que les dades epidemiològiques apunten a un canvi de tendència en el "pic assistencial".

Colomer ha estat una de les veus més crítiques, tot preguntant-se si aquesta obertura comarcal a tot el país no acabarà repercutint negativament en l'evolució de la pandèmia. "No és el mateix obrir el Ripollès que l'àmbit metropolità", remarcava. Des del Ripollès també han preguntat per què encara no ha arribat cap ajut als afectats del tancament perimetral d'abans de Nadal del pla de xoc anunciat pel Govern, juntament amb la Cerdanya.

Entre les reclamacions que han traslladat al Govern hi havia que els comerços no essencials puguin obrir el cap de setmana. Segons Colomer, en municipis petits són establiments molt importants per a l'abastiment de la població malgrat no considerar-se essencials.

Preocupació per la transmissió comunitària de la variant britànica

La transmissió comunitària de la variant britànica és una de les qüestions que més preocupa en aquests moments. La seva prevalença varia segons el territori. Així, a l'àrea de Barcelona, oscil·la entre el 8%, de la regió metropolitana nord, i el 12%, a la sud. A la regió de Barcelona, se situa en el 9%, ha indicat Argimon.

Preguntat per les escoles i si s'hi ha detectat algun cas de variant britànica, Argimon ha assenyalat que no n'hi consta cap de moment, però dona per fet que en trobaran en els propers dies per la prevalença que s'està detectant de la soca a Catalunya.

El secretari de Salut Pública ha indicat que en alguns llocs han observat una "aglomeració més de casos" però ha avançat que en el 75% de les escoles s'ha registrat un cas sense un contagi secundari. El Govern preveu donar més detalls sobre la situació a les escoles de forma pública la setmana que ve, ha dit Argimon.

Controls dels Mossos i crida a la responsabilitat individual

La secretària general d'Interior, Elisabeth Abad, ha deixat clar que la situació "segueix sent complicada" i ha demanat a la població "no abaixar la guàrdia". Segons les últimes dades, els Mossos i les policies locals han aixecat 301 actes per infringir el confinament municipal i 163 per saltar-se el toc de queda. D'altra banda, s'han aixecat 19 actes en el sector de la restauració per infraccions relacionades amb les restriccions vigents.

En relació a la mobilitat, el comissari dels Mossos d'Esquadra Joan Carles Molinero ha recordat que fins dilluns encara es mantenen les mateixes mesures i, per tant, ha avisat que aquest cap de setmana el cos policial continuarà fent controls per garantir el compliment del confinament municipal. Especialment, ha dit, es faran controls dissabte i diumenge en alguns parcs naturals.

Per la seva banda, el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha apel·lat al compliment "estricte i escrupolós" de les normes. Davant les petites obertures que es permetran a partir del 8 de febrer, Delgado ha dit que el fet que es permetin no vol dir "que tots haguem de fer ús de la mobilitat comarcal" o "relaxar la sobretaula" als restaurants. En aquest sentit, ha insistit en el risc que hi ha sobretot en espais tancats i sense ventilació.

14-F

Sobre les eleccions, Ramentol ha insistit que consideren que el 14 de febrer no es donen les "condicions propícies" per fer una crida a anar a votar. També ha recalcat que les obertures presentades aquest dijous no impliquen en cap cas una mobilització de persones com la que porta associada un procés electoral. En tot cas, ha assegurat que des del Govern treballen perquè les eleccions es puguin fer amb les "màximes garanties" i que faran una vigilància epidemiològica intensa tant abans com després del 14-F.

Les llibreries celebren l'aixecament de les restriccions, que els ha fet perdre un 38% de vendes

El Gremi de Llibreters i la Cambra del Llibre veuen com un alleujament l'aixecament de les restriccions del Govern, que permetrà tornar a obrir els dissabtes i, per als establiments de més de 400 metres quadrats, tornar aixecar la persiana. La "lluita", reconeix la presidenta dels llibreters, Maria Carme Ferrer, ha fet que se'ls consideri definitivament un bé essencial. "Se'ns deia amb la boca petita i no es veia", ha explicat a l'ACN. Les limitacions de les últimes quatre setmanes, segons dades del sector, els han fet perdre un 38,7% de les vendes, una xifra molt desigual entre les llibreries petites i les grans. De la seva banda, el president de la Cambra, Patrici Tixis, celebra la decisió, tot i que arribi "quatre setmanes tard".

Segons Ferrer, els grans establiments han perdut molts diners perquè no han pogut ni tan sols obrir, mentre que als espais de menys superfície les vendes s'han pogut mantenir, malgrat que els dissabtes no podien obrir perquè es regien per les limitacions generals del comerç. "Hestat molt desigual", assevera.

Es reivindiquen com un "espai social" i esperen no tornar a viure un nou tancament perquè ara "ja s'ha fet el pas" de considerar-les essencials. "Tinc l'esperança que no passi, però no sabem la lletra petita i vivim al dia", conclou. La presidenta del Gremi diu que "donen vida" a barris i ciutats i, durant el confinament, han detectat un augment de l'interès per la lectura.

En una línia similar s'expressa a l'ACN el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, ha celebrat que la nova resolució del Procicat és una "molt bona notícia", tot i que arriba "quatre setmanes tard". De fet, ha dit que des de la cambra, quan es va excloure les llibreries, no van entendre el que estava passant perquè era una "gran incoherència" amb la declaració del Govern sobre la cultura com a bé essencial.

Tanmateix, el sector ha celebrat que quatre setmanes més tard hi ha hagut aquesta "rectificació". Per a Tixis, quan les coses no s'han fet bé s'han de canviar perquè si no l'equivocació és "doble". Així, ha constatat que si s'ha pogut incloure les llibreries a les excepcions és perquè s'ha aplicat un criteri que és la que ells demanaven fa dies. "No estàvem reclamant res que no fos coherent i que no es pogués aplicar en aquest moment", ha afegit.