Enmig d'una campanya electoral i una mica descafeïnat per haver quedat reduït al pagament de les obres de la seu central del PP en negre, el judici de la caixa B d'aquest partit, que comença dilluns que ve, semblava incapaç de despertar l'expectació que al seu dia havia tingut el de la primera època de la trama Gürtel. Però això era abans que es fessin públiques les set pàgines amb què l'extresorer del PP Luis Bárcenas ha anunciat el seu desig de posar-se a disposició de la justícia.

El focus mediàtic tornarà a centrar-se en la seu de l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares per comprovar in situ fins on arriba de veritat la disposició de Bárcenas a col·laborar amb la justícia, quan ja ha estat condemnat en sentència ferma a 29 anys de presó per la trama de corrupció de la Gürtel i la seva dona, Rosalía Iglesias, a 12 anys i 11 mesos. En el primer dels judicis de la caixa B, la relació manuscrita d'ingressos opacs del que es va anomenar en un primer moment els «papers de Bárcenas», l'extresorer s'enfronta a una petició fiscal de cinc anys de presó que les acusacions populars eleven significativament, com la d'Izquierda Unida, que reclama per a ell 19 anys i set mesos de presó.

Amb la confessió del líder de la Gürtel Francisco Correa al judici de la primera època de la trama corrupta es va reobrir l'altra part de la caixa B, la del pagament de donacions d'empresaris al Partit Popular. En la seva declaració, va relatar com havia cobrat comissions a canvi d'intervenir davant Bárcenas i el ja difunt Álvaro Lapuerta per obtenir contractes als ministeris de Foment i Medi Ambient. Aquesta part del cas estava arxivada perquè no es van poder connectar les donacions amb les adjudicacions concretes als empresaris donants i la causa es va limitar al pagament de les obres de la seu central en negre, que és el que es comença a jutjar dilluns.

Per això Bárcenas conclou el seu escrit, en què admet que el PP es va finançar en negre des del 1982 i que part dels diners es van destinar a les obres del carrer Gènova i a pagar sobresous a l'aleshores president del partit, Mariano Rajoy i a altres alts càrrecs, mostrant la seva disposició a col·laborar en aquesta part de la causa que segueix en instrucció i a la Púnica. Ell podria aclarir el finançament irregular del partit a escala nacional (a la causa de la caixa B del Jutjat Central d'Instrucció número 5) i en la del PP madrileny, que porta el número 6, per diferents contractacions d'administracions madrilenyes, el principal imputat del qual és l'exsecretari general del PP autonòmic Francisco Granados. Quant a l'operació Kitchen, presumptament muntada des del Ministeri d'Interior per intervenir la documentació compromesa amb el PP que tingués Bárcenas, aquest assenyala a la seva confessió que gran part de la documentació que guardava sobre la comptabilitat paral·lela va ser robada pel comissari Enrique García Castaño, del taller de pintura que tenia la seva dona, fets que investiga el jutge Manuel García-Castellón. Es tracta de la còpia que diu que guardava quan Rajoy va destruir el 2009 la que li havia lliurat.