El candidat d'En Comú Podem (ECP) a les terres de Lleida, l'Alt Pirineu i Aran, Jaume Moya, acompanyat del diputat al Parlament i candidat de la Catalunya Central Marc Parés, i dels membres de la seva llista Elena Ferre i Marcel Colell, van presentar ahir a Solsona el projecte de llei d'equitat territorial que tenen intenció de tirar endavant en la propera legislatura.

Moya va explicar que la Llei d'Equitat Territorial «ha de garantir l'accés als drets bàsics a tota la ciutadania amb independència d'on visqui». Per la seva part, Marc Parés va explicar que la llei que es pretén impulsar es planteja amb tres grans estratègies: «la garantia de drets, que la Generalitat elabori un pla territorial sectorial d'equitat territorial per fer efectiva aquesta igualtat de drets, i establir un fons per finançar programes d'inversió integral en aquelles àrees rurals despoblades i més vulnerables».

Entre els drets que ha de garantir la llei, Moya i Parés van esmentar «l'habitatge, l'educació, l'accés a les noves tecnologies, la salut o la cultura». Justament, dins l'àmbit de la cultura, Moya va posar com un dels exemples de la falta d'equitat territorial la biblioteca de Solsona, «una instal·lació moderna, preparada i activa, però que com totes les biblioteques de la xarxa de Catalunya ha patit els efectes d'aquest confinament pensat en clau exclusivament metropolitana, presentant les biblioteques com si fossin simples magatzems de llibres, quan en realitat són un eix fonamental de la difusió de la cultura, de la narració i de la pedagogia».