El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) va resoldre ahir permetre a bars i restaurants del País Basc reobrir als municipis en zona vermella per l'alta incidència de la covid-19. La sala contenciosa administrativa del TSJPB va adoptar aquesta mesura cautelar sol·licitada el 4 de febrer per als hostalers bascos per mitjà d'un recurs en què van reclamar eliminar la mesura de l'Executiu de tancar bars i restaurants en localitats de més de 5.000 habitants on la Taxa d'Incidència Acumulada de positius per covid-19 els últims 14 dies fos igual o superior a 500 per cada 100.000 habitants. La restricció també afecta municipis més petits amb alta incidència del virus.

L'Alt Tribunal ha decidit, de manera provisional, acceptar la reclamació de les associacions d'Hoteleria de Biscaia, Guipuscoa i Àlaba, mentre entra en el fons de l'assumpte i pren una decisió definitiva. Malgrat la possibilitat de reobrir determinada pel TSJPB, els establiments hauran de mantenir restriccions i obligacions establertes pel decret del Govern basc, com el tancament a les 20.00 h i l'obertura a les 6.00 h, un aforament del 50%, la distància de metre i mig entre persones de taules diferents, un màxim de quatre persones per taula i la prohibició de consumir a la barra o dret.

Davant la decisió de la reobertura, la patronald'hostaleria la qualifica de «molt positiva», ja que el TSJPB considera que no s'ha constatat que el sector sigui el causant de l'augment de la propagació del virus després de Nadal.

Per la seva banda, el Govern basc estudia recórrer la resolució del TSJPB i creu que és «especialment greu» que el tribunal entri a valorar de motu proprio qüestions com l'evolució o el risc epidemiològic. El Pla de Protecció Civil d'Euskadi (LABI) decidirà divendres quines mesures cal emprendre.