Les estelades que l'Ajuntament de Sant Joan va haver de retirar per ordre de la Junta Electoral de Zona (JEZ), tornen a onejar des d'ahir al matí als fanals on eren. I és que aquest òrgan ha rectificat i ha deixat sense efecte el requeriment que dijous passat va fer arribar al consistori per tal que retirés les estelades que hi havia penjades en faroles del municipi «de forma immediata», arran d'una denúncia presentada pel grup municipal de Ciutadans. Un cop les estelades ja s'havien retirat, aquest dilluns la Junta va acceptar el recurs que havien presentat els partits independentistes de manera el requeriment quedava sense efecte.

Fonts de l'Ajuntament de Sant Joan han explicat que un cop rebut el requeriment van alertar a la Junta que haurien d'avisar als partits que les havien posat, perquè consideraven que, «com Ajuntament no érem ningú per treure les estelades dels fanals dels partits». Segons l'Ajuntament, van rebre com a resposta que s'havien de treure igualment «de forma immediata i que ja havíem tardat massa». Finalment, dissabte al matí es van retirar.

Els partits independentistes van presentar un recurs sobre aquesta decisió a la Junta Electoral de Zona i aquest dilluns la secretària de la JEZ els va donar la raó i va deixar sense efecte el requeriment contra l'Ajuntament per treure les estelades. La denúncia interposada per Ciutadans no especificava que estaven penjades en els fanals ocupats per la propaganda electoral dels partits independentistes del municipi, fet que va ocasionar que la JEZ es pensés que les estelades havien estat penjades per l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, segons apunten des del consistori.

ERC, CUP, JxCat i PDeCAT van criticar que l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada retirés les estelades a instàncies de la Junta Electoral de Zona després del recurs presentat per Ciutadans. Per la seva banda, l'Ajuntament assegura que va comunicar a la Junta que els partits hi havien presentat recurs i que els va respondre «que s'havien de treure malgrat el recurs». En un comunicat conjunt, els partits independentistes van criticar que la junta havia «vulnerat» els seus drets, i van considerar que el requeriment, adreçat a l'Ajuntament, no a les candidatures, era «manifestament inexacte» en el seu contingut i basat en una demanda d'una candidatura política, també «inexacta i malintencionada».

L'alcalde, molest

L'alcalde del municipi, Jordi Solernou, d'Alternativa per Sant Joan, lamentava ahir a aquest diari la manera com havien transcorregut els fets, i criticava la «falta de seriositat» mostrada per la JEZ, entenent que abans d'emetre la resolució «s'haurien d'haver posat en contacte amb mi per saber com havia anat tot», en referència al malentès que hauria fet que la JEZ pensés que les estelades les havia fet posar l'Ajuntament i no pas els propis partits en els seus fanals.

Per a Solernou, tot plegat «és un desgavell» en què s'ha vist involucrat com a alcalde, i admet que la decisió de retirar les estelades després del requeriment «va ser meva», entenent que «m'hauria pogut posar en un problema».