La Fecasarm ha celebrat la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia del País Basc que suspèn l'article del decret del Govern basc en data de 10 de desembre i prorrogat el 22 de gener que ordenava el tancament de l'hostaleria i destaca que l'alt tribunal ha estimat els mateixos arguments que defensa el sector davant el TSJC. En un comunicat, l'entitat explica que ara estudia impugnar davant el TSJC el decret de la Generalitat del 5 de febrer en el mateix sentit aportant la resolució del TSJPB i un estudi de la consultora Linkers que acredita que els contagis es produeixen en reunions familiars i d'amics, en el 80% dels casos. Per tot plegat, Fecasarm veu la resolució al País Basc com un «bri d'esperança».

Paral·lelament, la Fecasarm també aportarà una altra prova pericial amb l'objectiu de demostrar que des del juliol del 2020 hi ha fórmules tecnològiques que fan «innecessari» reduir horaris i tancar activitats per evitar contagis. En aquest sentit, considera que els espais legals amb mesures de seguretat són «segurs», en la línia de l'assaig clínic de fa unes setmanes a la Sala Apolo de Barcelona.

Fecasarm, però, admet que hi ha dues diferències de criteri entre els alts tribunals català i basc tot i que no les veu «insalvables». Per una banda, el TSJPB considera que el tancament dels locals d'hostaleria està generant un dany irreparable «in natura» perquè si un negoci tanca definitivament la reparació del dany és impossible, tot i que se'l recompensi posteriorment. El TSJC, en canvi, estableix que la Generalitat haurà d'indemnitzar el sector. Per altra banda, l'alt tribunal basc dona per bo que el 80% dels contagis es produeixen en trobades de familiars i amics, en la línia de la prova que aportarà Fecasarm a partir de l'estudi de la consultora Linkers elaborat amb dades del Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut.

Davant d'aquest nou escenari, la Fecasarm ha instat la Generalitat a optar per mesures «menys restrictives i més eficaces» i que permeti la reobertura de la restauració per sopar i endarrereixi el toc de queda fins a les onze de la nit. També proposa, entre d'altres, la instal·lació d'aparells que desinfecten de covid l'aire i les superfícies en espais tancats, portar registre d'assistents i ventilació forçada, al marge d'obligar els comensals a portar la mascareta mentre no estiguin menjant o bevent.