És probable que la variant del coronavirus trobada per primera vegada a la regió britànica de Kent s’estengui arreu del món i la batalla contra el virus es prolongui durant almenys una dècada. La variant Kent ha «escombrat el país» i «escombrarà el món, amb tota probabilitat». Així ho ha assegurat a la BBC Sharon Peacock, la directora del Consorci de Genòmica de la Covid del Regne Unit. Aquesta variant ha arribat ja a 50 països.

«Una vegada superem [el virus] o si muta i deixa de ser virulent, causant una malaltia, podem deixar de preocupar-nos-en. Però crec que, mirant cap al futur, estarem fent això durant anys. Segons la meva opinió, continuarem fent-ho d’aquí 10 anys», ha asseverat.

Les vacunes actuals es van dissenyar entorn de versions anteriors del coronavirus, però els científics creuen que encara haurien de funcionar contra les noves, tot i que potser no tan bé. La professora Peacock va dir que les vacunes aprovades per al seu ús al Regne Unit semblaven funcionar bé contra les variants existents del virus al país.

Controvèrsia amb la vacuna d’Oxford

La vacuna d’Oxford (AstraZeneca) ha suscitat controvèrsia sobre la seva efectivitat contra noves variants i sobre si s’ha d’utilitzar en persones grans. Les primeres dades d’assajos a Sud-àfrica, on una altra variant ha adquirit mutacions, van mostrar que la vacuna oferia una «protecció mínima» contra la malaltia lleu i moderada en els joves.

Però la directora d’immunització de l’OMS, la doctora Katherine O’Brien, assegura que l’estudi sud-africà no era «concloent» i que era «plausible» que la vacuna previngués malalties greus. Els científics d’Oxford encara esperen que la seva vacuna eviti que les persones emmalalteixin greument amb covid-19 i necessitin tractament hospitalari.