El Ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat el primer recurs que ha abordat contra la sentència del «procés», el de la exconsellera Meritxell Borràs, en una sentència en la qual avala la competència del Tribunal Suprem per a jutjar als líders independentistes catalans pel 1-O.

El tribunal de garanties va avançar ahir la part dispositiva de la sentència, els arguments de la qual es coneixeran en els pròxims dies, que nega l'empara a la exconsellera de Governació Meritxell Borràs, condemnada a un any i vuit mesos d'inhabilitació i multa de 60.000 euros per un delicte de desobediència. Es tracta del primer dels onze recursos d'empara que té previst resoldre el tribunal abans del pròxim estiu i que, en el cas de Borràs, aborda el dret al jutge predeterminat per la llei. Tant ella com la resta dels acusats, que volien ser jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), s'han oposat des del primer moment a ser jutjats pel Tribunal Suprem en considerar que no era l'òrgan competent per investigar el que va ocórrer a Catalunya la tardor del 2017.

Però la resolució, el ponent de la qual ha estat el magistrat Cándido Conde-Pumpido, avala la competència de la Sala penal del Tribunal Suprem per a l'enjudiciament d'aquest procediment en atenció a la condició d'aforats dels encausats i al fet que part dels fets van ser comesos a l'estranger. D'aquesta manera el TC subratlla que la competència del Suprem té «una inqüestionable base legal explícita per a estendre's als responsables per connexitat» dels delictes que van ser jutjats.

Es tracta d'un plantejament especialment rellevant atès que serà d'aplicació directa per a la resta de condemnats, que han recorregut aquesta mateixa qüestió des de l'inici de la causa. I que també, a l'espera de conèixer el contingut, pot interpretar-se en clau de resposta a la Justícia belga, que recentment va avalar el rebuig a lliurar a Espanya a l'exconseller Lluís Puig, que no va ser jutjat per marxar de l´Estaten considerar que el jutge del Suprem Pablo Llarena no era competent per dictar l'euroordre contra ell.