L'informe per a la Comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu(PE) recomanarà la setmana vinent aixecar la immunitat parlamentària dels eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, en el procés del suplicatori sol·licitat per la Justícia espanyola al començament de 2020.

Segons han confirmat a Efe fonts parlamentàries, aquesta és la proposta que recolliran els informes sobre la immunitat dels tres eurodiputats catalans, que es presentaran per primera vegada dilluns que ve davant la Comissió d'Assumptes Jurídics i es votaran el dimarts en aquesta mateixa instància.

D'acord a les fonts, l'informe assenyala que els fets pels quals Puigdemont, Comín i Ponsatí són processats van tenir lloc abans que es convertissin en eurodiputats i que no estan vinculats al seu exercici com a membres del Parlament Europeu, condicions necessàries perquè l'Eurocambra denegui una petició d'aixecament d'immunitat.

La normativa dels suplicatoris preveu que només puguin ser rebutjats si la comissió d'Assumptes Jurídics determina que el país d'origen (en aquest cas, Espanya) els està processant per opinions o vots emesos com a eurodiputats o si la finalitat real del judici és soscavar la seva activitat política o la de l'Eurocambra.

Aquests casos es debatran el dilluns 22 de febrer per la comissió d'Assumptes Jurídics, amb la presentació de l'informe, elaborat pel conservador búlgar Angel Dzhambazki, i la votació es preveu per al dimarts 23 a la tarda.

De complir-se el calendari, la votació en el ple ha de produir-se en la sessió següent, que correspondria a la que tindrà lloc del 8 a l'11 de març a Brussel·les.

En declaracions a la premsa al gener, l'eurodiputat del Partit Popular Esteban González Pons va estimar que la majoria de la comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu està a favor que es concedeixi el suplicatori demanat per Espanya per als tres diputats de JxCat.

D'aprovar-se la proposta per a l'aixecament d'immunitat, avançada pel diari ABC, podria prosseguir a Bèlgica la revisió de l'ordre europea d'arrest per Puigdemont, expresident de la Generalitat catalana.