El Perseverance ha arribat a Mart. Després d'un viatge de més de sis mesos i 470 milions de quilòmetres de recorregut interplanetari, la missió va aterrar ahir amb èxit sobre la superfície marciana. A les 21.56 h d'ahir, després d'uns infinits minuts de calma tensa, l'alegria va inundar el centre de control del Jet Propulsion Laboratory de la NASA. El mòdul d'aterratge ja havia superat els temuts set minuts de terror i, ja a la superfície marciana, es preparava per fer història. Ara comença l'aventura del Perseverance a la recerca de vida extraterrestre en Mart.

La missió a Mart té l'objectiu d'estudiar el sòl i l'atmosfera marciana, armada amb fins a set instruments científics d'última generació. El seu objectiu és recollir dades per entendre per què el planeta vermell ha evolucionat cap a un ambient tan hostil. Aquesta informació serà clau de cara a les futures missions tripulades que, algun dia, es convertiran en les primeres petjades humanes en un altre planeta. Però això no és tot. La iniciativa també posarà a prova noves eines tecnològiques, com un experiment que intentarà convertir el diòxid de carboni marcià en oxigen.

A bord de Perseverance també aterra l'estació meteorològica espanyola MEDA, també coneguda com «l'home del temps marcià»; un projecte liderat des del Centre d'Astrobiologia (CSIC-INTA). Es tracta de la tercera estació d'aquest tipus, que treballarà en coordinació amb les seves germanes REMS i TWINS que viatgen amb el Curiosity i l'Insight. Així que, a partir d'ara, Espanya pot presumir de què disposa de la primera xarxa meteorològica activa en un altre planeta.

El gran moment de Perseverance va ser seguit per més d'un milió i mig d'espectadors a través dels canals de la NASA. L'agència estatunidenca va oferir per primera vegada en la seva història un programa especial íntegrament en espanyol per seguir un esdeveniment d'aquest tipus.

Des dels ninots de Barri Sèsam fins a cantants com Carla Morrison i Juanes es van connectar en directe per felicitar el Perseverance per la seva aventura. L'entusiasme va inundar al món sencer. Tant que fins al mateix Empire State Building de Nova York s'ha tenyit de vermell en honor al robot marcià. Una raó més per alegrar-se de l'èxit d'aquesta missió és que també han aterrat a Mart 10.932.295 terrícoles. Almenys simbòlicament. La missió, de fet, porta tres minúsculs microxips de silici amb centenars de noms gravats. Es tracta de les persones que en el seu moment van demanar «portar el seu nom a Mart» a través de la iniciativa oficial de la NASA i que ara poden considerar el seu somni complert.

El Perseverance serà el cinquè vehicle de la Nasa que recorrerà la superfície marciana. El primer va ser el Sojourner, un vehicle sobre rodes de la missió Mars Pathfinder, que s'hi va desplaçar sobre la superfície el 1997. El van seguir l'Spirit, el 2004 i va enviar la primera foto de la superfície marciana, i l'Opportunity, el mateix any. El 2012, el Curiosity hi va comprovar si mai hi ha hagut vida.