27 de febrer de 2021
27.02.2021
Regió7

El Procicat permet les colònies mantenint el grup bombolla

Els alumnes de segon d'universitat poden tornar a les classes presencials Els centres comercials reobren entre setmana amb la superfície limitada

26.02.2021 | 23:40
La consellera de Salut, Alba Vergés

El Procicat va aprovar ahir la recuperació de les colònies escolars mantenint el grup bombolla. També està previst que els alumnes de segon curs d'universitat puguin tornar a les classes presencials a partir del 8 de març. Aquestes són dues de les mesures que va anunciar ahir el Govern després que dijous al vespre ja transcendís que a partir de dilluns reobririen els centres comercials entre setmana i també les grans botigues. En aquest últim cas, hauran de reduir la superfície comercial a 400 m2. Pel que fa a l'esport, les classes a l'interior de gimnasos podran omplir fins al 30% d'aforament, independentment del nombre d'alumnes. A l'exterior es podrà arribar al 50%, el mateix que a les piscines. Aquesta nova resolució té una durada de 7 dies més.

El Govern va anunciar una petita flexibilització en les mesures i va prorrogar una setmana més la resta de les que ja estaven vigents fins ara, com el confinament comarcal o els horaris en la restauració. Una de les novetats a partir de dilluns és l'obertura de les botigues de centres comercials i grans comerços al 30% d'aforament. Tot i això, la restauració que es trobi dins dels recintes dels centres comercials seguirà tancada. La consellera de Salut, Alba Vergés va explicar que l'únic que es volia era equiparar la situació de les botigues però que es vol evitar que el centre comercial en si sigui un espai de trobada o on passar el dia.

Segons Vergés, la vacunació està ajudant «molt» a estabilitzar les dades i va subratllar que ja es veu «la llum al final del túnel». Amb tot, va apuntar que cal «mantenir la prudència» i «seguir transitant el camí». Vergés va remarcar que de moment «cal més temps» però, sobretot, «calen més vacunes».

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va admetre que podrien pujar els casos arran d'aquesta petita flexibilització perquè implica més interacció però va insistir que cal «donar aire» a alguns sectors. A més, va apuntar que ara la revisió de les mesures es fa setmana a setmana i no cada 15 dies perquè els permet ser més acurats.

Argimon va remarcar que ara mateix les dades epidemiològiques estan estables, amb una Rt al voltant d'1. Va dir que hi ha un cert estancament amb una baixada «molt i molt lenta» –en les dades de dijous, una baixada del -0,21%. Si se segueix aquesta tendència, Argimon confia que els propers dies comencin a reduir les persones a la UCI, així com els ingressats a planta. Amb tot, va remarcar que hi ha un volum molt gran de llits ocupats i una infecció per setmana també elevada –amb uns 10.000 infectats per setmana-, de manera que va fer una crida a la prudència. En un sentit similar es va expressar Vergés, que va alertar que si ara hi hagués un repunt de casos creixerien molt els ingressos a crítics amb una base de partida ja alta. Això, segons va alertar, implicaria la desprogramació de molta activitat no relacionada amb el coronavirus.

Setmana Santa

En relació amb una flexibilització de mesures per Setmana Santa, Argimon va recordar que encara falta més d'un mes, una «eternitat» en context de pandèmia, i va remarcar que és molt complicat fer prediccions a un mes vista. El secretari de Salut Pública va garantir que quan arribi el moment es tindrà en compte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook