Quines restriccions hi haurà a Catalunya per Setmana Santa? Aquesta és la pregunta que es fa molta gent a les portes d'un període que se sol aprofitar per fer una escapada, però que ja l'any passat va quedar avortat per la pandèmia del coronavirus.

Aquest dijous, 25 de març, la Generalitat ha esvaït els dubtes en anunciar que prorrogarà fins al 9 d'abril les mesures que actualment s'estan aplicant i que, en un principi, havien de ser vigents fins a les 0.00 h del 29 de març. Per tant, durant tota la Setmana Santa, inclosos, el Diumenge de Rams (28 de març), el Divendres Sant (2 d'abril) i el Dilluns de Pasqua (5 d'abril), la situació serà la mateixa que la dels darrers dies:

Es pot entrar i sortir de Catalunya?

La Generalitat ha decretat confinament perimetral a tot CatalunyaNomés es pot entrar o sortir de la comunitat autònoma per necessitats essencials. Figuren al certificat d'autoresponsabilitat que cal omplir i que fan referència a raons mèdiques, bancàries, laborals, formatives, judicials, esportives o per la cura d'un familiar. No es pot viatjar a una altra comunitat per fer turisme.

Em puc moure pel territori català?

Sí, des del 15 de març, però només es pot sortir de la comarca amb la teva bombolla de convivència i portant a sobre la documentació que pugui acreditar que els qui us moveu per Catalunya plegats viviu junts. Per contra, per exemple, dues persones que son parella, però sense viure plegats, no poden fer una escapada junts.

Altres motius per sortir de la comarca són: activitats docents, socioeducatives per a l'atenció de persones amb discapacitats, necessitats especials o vulnerabilitat i del lleure educatiu d'infants i joves en totes les etapes, sempre que no impliquin pernocatació.

Puc fer una escapada a Andorra?

No. Desplaçar-se a Andorra des de Catalunya o qualsevol altre comunitat autònoma no està permès per motius d'oci o fer turisme. Ho impedeix el confinament perimetral, que només contempla les opcions que hi ha al certificat d'autoresponsabilitat (raons mèdiques, bancàries, laborals, formatives, judicials, esportives o per la cura d'un familiar).

Toc de queda

Tot i que Sanitat ha proposat aturar les activitats no essencials a les 20 h, de moment, el toc de queda es manté de 22 h a 6 h. Només es pot ser al carrer passades les 22 h si s'està retornat al domicili des d'un centre educatiu, d'assistir a una activitat cultural permesa o de recollir menjar per emportar.

Puc sortir a sopar?

No. Ara per ara els restaurants i bars només poden oferir esmorzars i dinars, però no sopars a l'establiment. En tot cas, sí que en poden oferir per emportar.

I fer una cervesa?

Les terrasses de bars i restaurants estan obertes fins les 17 h. A l'interior només es poden reunir fins a quatre persones i a l'exterior, com a màxim sis, sense limitació pel que fa a bombolles de convivència es refereix.

Quanta gent ens podem reunir?

Actualment, la Generalitat ha restringit a sis persones les reunions, sense límit de bombolles. Per Setmana Santa, però, s'ha decidit prohibir les trobades de més de quatre persones no convivents en espai tancats. Per tant, no es poden fer visites a familiars o amics.

Teletreball

Les empreses estan obligades, encara, a oferir l'opció de treball a distància (teletreball) o flexibilitzar la jornada si la primera opció no és possible.