Després de mes de 400 anys, l'estat nord-americà de Virginia ha aprovat el 24 de març l'abolició de la pena màxima, convertint-se així en el primer estat del sud del país a fer-ho. A més, Virginia s'ha convertit també en el 23è estat dels 50 que conformen el país a posar fi a aquest càstig. «El final de la pena capital a Virginia serà un toc d'atenció al nostre país i al món: la pena de mort no té cabuda a la nostra societat», explicava a les xarxes el seu governador, el demòcrata Ralph Northam.

El 22 de febrer, la Cambra de Representants de l'estat aprovava la llei per la qual s'abolia la pena de mort, a l'espera de la firma del governador. S'hi especificava que cap persona podria ser castigada amb la pena capital o executada des del moment en què la norma entrés en vigor. És per això que, amb la seva aprovació, s'han suspès totes les execucions que estaven pendents. «Al llarg de la llarga història de Virginia, aquesta mancomunitat ha executat més persones que cap altre estat», assegurava la presidenta de la Cambra, Eileen Filler-Corn.

L'estat no havia dictat cap pena de mort des de l'any 2011 i l'última execució es va produir el 2017. Actualment, tan sols dos presos es mantenien al corredor de la mort. «Virginia ha estat molt a prop d'executar un innocent i ja és hora d'aturar aquesta maquinària de la mort», insistia la demòcrata Filler-Corn.

«Tracte inhumà»

Des de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) han aplaudit aquest pas que ha fet Virginia, però ha recordat que els Estats Units «són l'únic país occidental que actualment executa persones condemnades a mort». Els principals temors que assenyala la CIDH són el risc d'executar persones innocents, l'arbitrarietat amb què es condemnen les persones a la pena de mort, i el fet que ser al corredor de la mort constitueix un «tracte inhumà». També ha celebrat aquesta llei la Conferència Nord-Americana de Bisbes Catòlics tot i que coincidia amb CIDH en la necessitat que l'abolició es produeixi a tot el país. «Instem tots els altres estats i el Govern federal a fer el mateix», s'ha recalcat des de la Conferència.

Des de les protestes per la mort de George Floyd en mans de la policia el 2020, els demòcrates de Virginia han intentat una sèrie de canvis en el seu Codi Penal. Durant la seva intervenció abans de la firma, el governador ha assegurat que la pena de mort ha estat marcada per «disparitats racials», ja que al llarg del segle XX, 296 dels 377 reclusos que Virginia va executar eren negres, cosa que suposa el 79%. «Firmar aquesta llei és el més moral», va insistir Northam.