Noves dades d’evidència en la pràctica clínica real recollides per l’organisme de salut pública del Regne Unit, Public Health England (PHE, per la sigla en anglès), han evidenciat que la vacuna contra la covid-19 d’AstraZeneca ofereix alts nivells de protecció contra la variant Delta, coneguda anteriorment com a índia, després de la segona dosi.

En concret, els resultats, que van analitzar més de 14.000 casos de la variant Delta entre el 12 d’abril i el 4 de juny, demostren que les dues dosis de la vacuna d’AstraZeneca són efectives davant d’hospitalitzacions causades per la variant Delta en el 92% i sense cap cas de mort. En aquesta anàlisi, la vacuna també va mostrar un alt nivell d’eficàcia contra la variant Alpha, també anomenada Kent, amb una reducció del 86 % de les hospitalitzacions. No es van notificar morts.

Les dades d’eficàcia davant de formes greus de la malaltia i a hospitalitzacions s’associen a la forta resposta immunitària cel·lular (cèl·lules T) de la vacuna contra la covid-19 d’AstraZeneca després de la segona dosi i es correlaciona amb una protecció alta i duradora. En canvi, les dades suggereixen que l’efectivitat de la vacuna contra la malaltia simptomàtica més lleu, encara que significativa, va ser menor. En aquest cas l’efectivitat va ser del 74 per cent contra la variant Alpha i del 64 per cent contra la variant Delta.

La variant Delta ja és dominant al Regne Unit i principal causa de l’onada d’infecció que afecta a l’Índia. Divendres passat les autoritats sanitàries britàniques van notificar més de 8.000 nous contagis i apuntaven que la soca índia ja era responsable del 96 per cent dels nous casos en el país i un 60 per cent més transmissible que la seua predecessora dominant, la Alpha. «Aquesta evidència sobre dades reals mostra que la vacuna covid-19 AstraZeneca proporciona un alt nivell de protecció contra la variant Delta, que actualment és un àrea crítica de preocupació donada la seua ràpida transmissió. Les dades mostren que la vacuna seguirà tenint un impacte significatiu a tot el món atès que segueix representant l’aclaparadora majoria dels subministraments per a l’Índia i per al pla Covax», va comentar el vicepresident executiu d’R+D de productes biofarmacèutics d’AstraZeneca, Mene Pangalos.

A Espanya, encara que de forma minoritària, ja que representa menys de l’1 % dels casos, quatre comunitats (Madrid, Catalunya, Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana) ja han confirmat la transmissió comunitària d’aquesta variant, segons el Ministeri de Sanitat.