Els empresaris de l’oci nocturn van organitzar ahir una acampada a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar al Govern un calendari de reobertura. El sector vol tornar a obrir amb un 50% de l’aforament, com a mínim, en l’horari habitual i amb l’activitat de ball a les discoteques.

El secretari general del Gremi de Discoteques, Ramon Mas, va demanar a l’Executiu que deixi fer la feina als empresaris i els hi doni «eines» per fer-la bé. Una d’aquestes és el certificat covid, que acredita que les persones han passat la malaltia, tenen la pauta de vacunació completa o disposen d’un test negatiu abans d’entrar al local. L’objectiu és minimitzar el risc de contagi i garantir així una reobertura «controlada» del sector.

Alguns dels membres de l’acampada també faran una vaga de fam per protestar contra el tancament dels locals de l’oci nocturn. El sector reclama «planificació» i una «solució» després d’un any i mig sense facturar.

De fet, els ingressos del sector a Catalunya aquest any representen només un 3% de la facturació del 2019 en el mateix període.

La sala de festes Fred Astaire a Terrassa està tancada des del primer estat d’alarma i el seu propietari, Antoni Marañón, assegura que ha hagut de recórrer a l’endeutament per poder continuar mantenint el local.

Altres empresaris de l’oci nocturn també van anar ahir a la tarda a la plaça Sant Jaume per reclamar un calendari de reobertura en un context de vacunació creixent. Una de les principals recriminacions cap al sector és l’increment dels contagis.

Tot i això, Mas va reivindicar el certificat covid com una eina per minimitzar els riscos. El secretari general del Gremi de Discoteques defensa l’entrega d’aquest document a l’entrada dels locals d’oci nocturn com una manera d’acreditar que la persona ha passat la malaltia, que disposa de la pauta de vacunació completa o que té un test d’antígens negatiu les dotze hores prèvies a l’entrada al local.

Mas també va assegurar que el carrer està «descontrolat» amb els botellots i va afirmar que les Festes de la Mercè seran un «autèntic desastre» si el sector no està obert.

Argimon afirma que cal «estabilitzar els contagis»

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assenyalar que les properes setmanes són «crítiques» per veure l’evolució de la pandèmia, ja que augmentarà la mobilitat i la interacció per la tornada a l’escola i a les feines, i va insistir a demanar «molta prudència». Preguntat per la decisió que ha de prendre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre si manté el tancament de l’oci nocturn arran del recurs de la patronal Fecasarm, Argimon va assegurar que és conscient que hi ha sectors que ho estan passant «molt malament», però va afegir: «Necessitem prudència. No vulguem córrer». El conseller també va afirmar que cal «estabilitzar la baixada de contagis» i que el sistema de salut «necessita aire».

Davant aquesta situació, el conseller demana prudència i concentrar l’atenció a augmentar la cobertura vacunal.

El sector es reivindica com un fre als botellots i a les festes particulars sense cap control

El sector de l’oci nocturn manresà es reivindica com un possible fre als botellots que aquests dies de Festa Major de Manresa (veure pàgines 2 i 3) s’han produït a diferents punts de la ciutat. De fet, el mateix regidor de seguretat ciutadana de l’ajuntament de Manresa Joan Calmet i el del PSC, Felip González, consideren que part de la solució també passa per reobrir aquest sector, sempre que es preguin les mesures per evitar que sigui un focus de contagis.

Per la seva banda, el responsable de la sala Stroika de Manresa, Dani Castellano, explica assegura que «no s’ha ofert cap alternativa» al tancament del sector i «ara sembla que tenim una funció social» i recorda que la gent té necessitat d’esbarjo i entre els llocs d’esbarjo hi h ales sales de festa i discoteques que assegura que «estan més controlades i es generen menys molèsties» que quan es consumeix alcohol al carrer.

També comparteix opinió el soci del grup Ítaca Sergi Torra, que afegeix que si el sector obre i es posen restriccions, com límits d’aforaments, haver de mantenir distàncies o l’obligació de portar mascareta, coses, diu, que en els espais habilitat es poden controlar però no en els casos dels botellots.

Torra, però, també vol ser realista i ja avança que la reobertura de l’oci nocturn no suposarà la desaparició total dels botellots o festes multitudinàries en cases o espais particulars però si que considera que aquests fenòmens «poden ser més controlables». En aquest punt també remarca que els locals tenen reservat el dret d’admissió i que el fet que tinguin els seus propis serveis de seguretat fa que es puguin evitar baralles entre dos grups quan es genera alguna tensió, controls, diu Torra, que no hi són en els casos del consum d’alcohol en trobades massives a l’aire lliure, on es poden concentrar centenars de persones i que ningú podrà fer fora.

A més a més, Torra recorda el rastre de brutícia que deixen els botellots, la neteja del qual «l’acabem pagant entre tots» i les molèsties que provoquen als veïns de les zones on es porten a terme.