La figura del violoncel·lista Pau Casals serà la protagonista dels actes institucionals de la Diada de Catalunya 2021, que s'allargaran des d'aquest dijous, 9 de setembre, fins a dissabte, dia de la Diada. Enguany se celebren els 50 anys de la intervenció del músic a l'ONU, el 24 d'octubre del 1971.

Dijous, 9 de setembre

Al Vendrell (Tarragona), ciutat natal de Pau Casals, lliurament de les Medalles d'Or de la Generalitat a l'oceanògrafa Josefina Castellví i, a títol pòstum, a l'economista i activista social Arcadi Oliveres, que recolliran familiars de tots dos premiats.

Divendres, 10 de setembre

A les 18 h, al Parlament, lliurament de la seva Medalla d'Honor a les "víctimes de la repressió i als col·lectius jurídics que les defensen enfront de la causa general contra l'independentisme". El PSC i les dretes han anunciat que no acudiran a l'acte perquè consideren que la distinció no representa a tots els catalans.

A les 21 h, Pere Aragonès pronunciarà el seu primer discurs institucional de la Diada com a president de la Generalitat, que es gravarà al Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau i serà emès per TV3.

Dissabte, 11 de setembre

La jornada de la Diada s'iniciarà amb l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova a Barcelona, ​​en què participaran els membres de la Generalitat a les 9 h.

A les 17.14 h arrencarà la manifestació de l'11 de setembre a Barcelona de l'ANC amb el lema 'Lluitem i guanyem la independència', que sortirà de la plaça d'Urquinaona i es dirigirà a l'escenari instal·lat davant de l'Estació de França.

La jornada es tancarà a les 22 h amb l'acte institucional de la Generalitat, que tindrà lloc davant de les quatre columnes de Josep Puig i Cadafalch, a Montjuïc. Conduït per Núria Jar, sota la direcció artística de Marta Bayarri i la direcció musical de Jofre Bardagí, l'acte comptarà amb diverses actuacions artístiques.