Els representants del Govern i de la Generalitat a la taula de diàleg sobre Catalunya que es va reiniciar ahir a la tarda van acordar treballar a partir d’ara de manera discreta i en trobades periòdiques. Així consta en els comunicats emesos per totes dues parts al final de la reunió que es va celebrar després de la que van mantenir al Palau de la Generalitat el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, i el president del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès. Els dos presidents es van sumar a l’inici de la taula de diàleg després de reunir-se sols durant gairebé dues hores. Els dos presidents també es van fer una fotografia amb els 4 membres de la part del govern espanyol i els 2 de la part catalana a les cotxeres del Palau. Més tard, Sánchez i Aragonès van comparèixer per separat per valorar la seva trobada. Després de la compareixença, Sánchez va marxar del Palau i es va traslladar a la cafeteria El Fornet del carrer Pallars per fer un cafè durant un quart d’hora amb el cap dels socialistes catalans, Salvador Illa.

Aragonès i Sánchez, reunits amb la resta d’integrants de la mesa de diàleg | EFE/JORDI BEDMAR

Posicions allunyades

Hi ha coincidència que les posicions estan allunyades i alguns paràgrafs dels comunicats ho demostren, però també en la disposició al diàleg per intentar arribar a acords. El Govern espanyol fia principalment aquesta esperança al fet que s’avanci en la denominada «Agenda del Retrobament», un document que ha realitzat amb 44 de les 45 demandes que ha recopilat dels presidents de la Generalitat en els últims anys. La que queda fora és l’aposta per l’autodeterminació i la celebració d’un referèndum.

Si Sánchez va lliurar una còpia d’aquesta agenda a Aragonès, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, coordinador de la delegació de l’Executiu central, la va donar en mà també als representants de la Generalitat a la taula. L’Executiu central recalca que aquesta Agenda per al Retrobament pretén establir les bases d’un projecte d’unitat on es recuperin els afectes i on Catalunya torni a ser un dels motors econòmics d’Espanya.

«És una invitació al diàleg i a l’acord i suposa una ampliació d’horitzons, incorporant altres matèries, com les infraestructures, el creixement econòmic, la sanitat, els serveis socials i el medi ambient; i és un compromís amb la ciutadania catalana», afirma el comunicat de Moncloa. De la mateixa forma, considera imprescindible que les institucions catalanes «liderin un diàleg honest i sincer també entre catalans».

Per la seva banda, el Govern català va destacar en el seu comunicat que la seva delegació, formada pels consellers Roger Torrent i la santpedorenca Laura Vilagrà, havia traslladat la seva aposta per «l’amnistia i l’autodeterminació» com a vies per resoldre el «conflicte polític».

Així mateix, els consellers van aprofitar la trobada per reclamar al Govern central que en la taula de diàleg només es parli d’aquest conflicte, i que els debats relacionats amb inversions o infraestructures es deixin per a les comissions bilaterals.

Malgrat les «postures allunyades» entre les dues delegacions, la Generalitat celebra el to «constructiu» de la trobada, que en la seva opinió va ser «operatiu» per començar a treballar darrere d’un acord entre totes dues parts, que el Govern de la Generalitat recalca que «haurà de ser avalat per la ciutadania de Catalunya a través d’una votació». Per part del Govern, a més de Bolaños, van participar en la taula de diàleg la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz; la ministra de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez; i el titular de Cultura Miquel Iceta.

Aragonès demana «temps i perseverança»

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reclamar ahir «temps i perseverança», sense marcar-se «terminis» concrets, per anar obtenint «resultats» en la taula de diàleg amb l’Estat. El president va comparèixer a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat després de reunir-se amb Pedro Sánchez, on va insistir amb un referèndum d’autodeterminació i l’amnistia, i després que un treballador retirés la bandera espanyola que hi havia al costat de la senyera en la intervenció prèvia del president espanyol. Aragonès va admetre que les posicions de partida entre l’executiu central i la Generalitat són «molt distants», però espera anar avançant en la taula de diàleg. Aragonès va dir que no cal marcar-se «terminis molt concrets» en aquest diàleg, encara que va recalcar que al llarg del procés de negociació hi ha d’haver «resultats, concrecions i avanços». Aquests progressos, segons ell, no han de xocar amb l’acord signat amb la CUP per a la seva investidura, en què es fixaven dos anys de marge per a la taula de diàleg abans d’activar un «embat democràtic» contra l’Estat.

Per la seva banda, Pedro Sánchez va constatar que manté posicions «molt allunyades» de les que defensa el Govern de Pere Aragonès sobre Catalunya, però el seu compromís és buscar «solucions acordades», dialogant «sense presses, però sense pausa i sense terminis». Sánchez va apostar per «avançar» en el diàleg «sense posar dates a la resolució del conflicte», perquè els problemes de Catalunya «no es resoldran demà».