L'expresident de la Generalitat detingut, Carles Puigdemont, ha sortit a les 18 h d'aquest divendres de la presó de Sàsser sense mesures cautelars. A la sortida, l'expresident ha afirmat: "Tutto bene", però ha admès que podia ser detingut en qualsevol moment. També ha assegurat que "Espanya mai perd una oportunitat de fer el ridícul". Puigdemont també ha dit que la decisió del TGUE era "claríssima" sobre la suspensió de les euroordres. Josep Lluís Alay ha afirmat que Carles Puigdemont no té aplicades mesures cautelars i que no ha de declarar fins al 4 d'octubre, i que podria fer-ho per via telemàtica. Segons Alay, les ordres d'extradició espanyoles estan suspeses.

Segons ha explicat, el lletrat ha decidit que Puigdemont sigui posat en llibertat de forma "immediata" sense cap mesura cautelar. "És lliure de moure's per Sardenya i de marxar", ha explicat. Alay no ha precisat si el 4 d'octubre declararà en persona o per videoconferència. "Podria marxar cap a Brussel·les ara mateix", ha dit.

Per altra banda, el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Llarena ha enviat al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser una còpia de l'Ordre Europea de Detenció i Entrega contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que va emetre el 19 d'octubre del 2019, i també un document on destaca que el procediment judicial que es deriva d'aquesta euroordre "està actiu i pendent de la captura dels processats en situació de rebel·lia". En una resolució que ha fet pública aquest divendres, el jutge també remet a Itàlia una còpia de la qüestió prejudicial que va plantejar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que al seu entendre "no modifica la situació en què es troba actualment el procediment".

Llarena busca d'aquesta manera desactivar els arguments de la defensa de Puigdemont, que recorden que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va emetre una resolució on donava per fet que l'euroordre contra Puigdemont no estava activa i no es podria reactivar fins que el TJUE resolgués les qüestions prejudicials que li havia formulat el jutge del Suprem.

Segons l'advocat del lider de JxCat, Gonzalo Boye, un cop Puigdemont comparegui, el jutge haurà de decidir primer sobre la detenció i després si inicia el procediment d'extradició. En paral·lel, preveuen presentar aquest mateix divendres una nova petició de mesures cautelars al Tribunal General de la Unió Europea per tal que Puigdemont pugui recuperar la seva immunitat europarlamentària.

Boye ha explicat que l'expresident català "va ser detingut a l'aeroport de l’Alguer" ahir, "en baixar de l'avió" i que, entre els agents "hi havia policies espanyols". "Algú ha sobremotivat als policies de Sardenya", ha dit Boye, preguntat sobre per què se l'ha detingut a Itàlia i no a França. Boye ha remarcat que Puigdemont va anar a Sardenya "com a eurodiputat".

Hi ha confusió a l'entorn del motiu de la detenció, atès que algunes fonts indiquen que ha estat per l'ordre de detenció internacional que va demanar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena mentre altres fonts afirmen que aquestes ordres no estan en vigor perquè Llarena les va retirar. Cal recordar que Puigdemont no gaudeix de la immunitat europarlamentària perquè a finals de juliol el Tribunal General de la Unió Europea la hi va retirar. "Aquesta detenció és en funció de l'euroordre del 14 d'octubre de 2019 que, per imperatiu legal, segons estableix l'estatut del TJUE, està suspesa", ha assegurat Boye en una piulada.

Segons ha recordat l'advocat, Espanya va informar al Tribunal General de la Unió Europea, com recull una resolució del 30 de juliol, que "cap país executaria una ordre d'aquestes característiques". De fet, Boye ha dit que en aquest context, el vicepresident del TGUE havia dit que si fos necessari caldria demanar una nova mesura cautelaríssima. Segons va argumentar llavors el vicepresident del TGUE, Savvas Papasavvas, no hi havia "proves suficients" per justificar que Puigdemont s'exposés a un "dany seriós i irreparable".

Puigdemont s'havia desplaçat a l'illa italiana des de Brussel·les (Bèlgica) per participar en un acte amb la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en la recepció institucional que el síndic de l’Alguer ha d’oferir avui a les autoritats catalanes i als grups participants en una trobada internacional organitzada per l’associació Adifolk. Puigdemont també havia de reunir-se amb el president de la regió autònoma de Sardenya.

Les primeres reaccions a la detenció no s'han fet esperar. L'advocat Josep Costa ha indicat a Twitter: "Espanya acaba de provocar la detenció d'un eurodiputat per part d'un altre estat membre de la UE. Ho ha aconseguit enganyant el Tribunal de Luxemburg, doncs varen dir que això no passaria. La detenció durarà màxim unes hores, però la vergonya d'Espanya quedarà per a la història".

La resposta del Suprem

Per contra, fonts del Suprem van informar a EFE que l’ordre europea de detenció i lliurament (euroordre) cursada pel Suprem per un delicte de sedició mai ha deixat d’estar vigent.

L’ordre va ser dictada pel jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, el 14 d’octubre de 2019 quan el Suprem va condemnar per sedició als líders del procés sobiranista català que es van posar a la disposició de la justícia.

Aquest dia, Llarena va reactivar les ordres de detenció contra Puigdemont i la resta dels fugits a l’estranger i, des de llavors, no s’han desactivat, asseguren les fonts consultades per EFE.

Tot això a pesar que Llarena va presentar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la UE per a aclarir si podia actuar o no contra Puigdemont una vegada que les autoritats belgues van rebutjar lliurar a l’exconseller Luis Puig.

El TJUE va admetre a tràmit aquesta qüestió el 4 de maig, però encara no hauria resolt. Segons aquesta versió, el que ha fet Itàlia és executar una ordre que estava vigent, com podia haver fet qualsevol altre país des de la retirada de la immunitat parlamentària. De moment, no existeix comunicació oficial de les autoritats judicials italianes al Suprem, que l’esperen a primera hora del matí.

El 30 de juliol, el Tribunal General de la UE va retirar almenys provisionalment la immunitat a Puigdemont i als altres dos eurodiputats de JxCAT, Toni Comín i Clara Ponsatí.

Les reaccions a la detenció de Puigdemont

En rebre la notícia, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va condemnar la detenció i va expressar a Puigdemont el seu suport a través de les xarxes socials: «Al teu costat, president Puigdemont». Avui el president i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, han anul·lat els actes de la seva agenda d'avui per estar pendents de la detenció de Puigdemont. D'altra banda, la secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, i l'eurodiputada Diana Riba viatjaran aquest divendres al matí a l'Alguer per donar suport a l'expresident.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha assegurat aquest dijous que confia que "prevalgui" la justícia europea i que l'expresident Carles Puigdemont sigui posat en llibertat. En declaracions al programa 'Més324', Borràs ha advertit que Espanya ha trencat "la seva paraula davant d'un tribunal europeu", ja que l'advocacia de l'Estat va dir a Luxemburg que no es podia executar una euroordre. "Que Puigdemont és l'enemic públic número 1 d'Espanya és una evidència contrastada", ha dit Borràs, que ha afegit que l'Estat "no escatima mitjans" per intentar detenir-lo. "Espero tota la diligència en la seva posada en llibertat", ha remarcat.

ERC ha expressat "tot el suport" a l'expresident Carles Puigdemont. En una piulada, el partit presidit per Oriol Junqueras ha assegurat que "la repressió no s'atura". "Només hi ha un camí: amnistia i autodeterminació", han afirmat els republicans.

Per la seva banda, Jordi Cuixart ha escrit a Twitter poc després de la detenció de l'expresident: "Sempre al costat del president Carles Puigdemont. Mai no caminaràs sol; et volem lliure!".

El president del PP, Pablo Casado, ha assegurat que l'expresident català Carles Puigdemont "ha de ser jutjat a Espanya pel seu cop a la legalitat constitucional". En una piulada després de la detenció de Puigdemont a Sardenya, el popular ha assegurat també que el president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha de comprometre "a respectar la sentència de la justícia sense indults a canvi de seguir en el poder".

El president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ha assegurat aquest dijous després de la detenció de Carles Puigdemont que "sempre és una bona notícia que la policia arresti un pròfug de la justícia". A Twitter, el líder de Cs a Catalunya ha dit que "a l'espera de saber l'abast de la notícia", els "demòcrates" celebren que "la impunitat dels enemics de la democràcia toqui la seva fi". Dins del partit també ha reaccionat Inés Arrimadas qui ha exigit al govern espanyol que no indulti l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en cas que sigui extradit i jutjat a l'Estat espanyol. En declaracions aquest divendres al matí a TVE, Arrimadas ha demanat a l'executiu de Pedro Sánchez "que no interfereixi" en el procediment i "no vulgui ajudar als seus socis" independentistes.

El portaveu de Vox al Parlament de Catalunya, Ignacio Garriga, ha demanat que Carles Puigdemont sigui "entregat immediatament" a Espanya. En una piulada a Twitter ha indicat: "Puigdemont ha de ser entregat immediatament a Espanya per respondre per tots els delictes comesos contra el conjunt dels espanyols".

En directe

Última actualització 21:17

Puigdemont agraeix les mostres de suport després de la seva detenció

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha agraït les mostres de suport que ha rebut des que ahir a la nit va transcendir la seva detenció a l'aeroport de l'Alguer. " Moltes gràcies a tothom que s'ha preocupat i solidaritzat amb mi aquestes darreres hores. La lluita no s'atura. Cap entrebanc ens en desdirà", ha escrit en una piulada a Twitter aquest divendres a la tarda, després de sortir del centre penitenciari de Sàsser on ha passat la nit.

Un centenar de persones es manifesten al centre de Barcelona

Un centenar de persones es manifesten aquest divendres al vespre en la marxa convocada pels CDR després de la detenció ahir a la nit de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que finalment ha sortit de la presó de Sàsser sense mesures cautelars després de passar-hi una nit i amb l'obligació de comparèixer per l'euroordre el pròxim 4 d'octubre. 

Jordi Sànchez: "L'espanya tramposa i barroera sempre perd"

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha celebrat aquest divendres la posada en llibertat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i "la nova derrota del Tribunal Suprem espanyol". "L'Espanya tramposa i barroera sempre perd", ha escrit en una piulada aquest divendres a la tarda, en la qual també ha comentat que "Itàlia també creu en la justícia". "Seguim fins la seva derrota que serà la nostra independència. 

El ponent per l'informe del Consell d'Europa sobre el cas de l'1-O veu amb "preocupació" la detenció de Puigdemont

En un missatge a les xarxes socials, el diputat letó ha recordat que la resolució aprovada al juny per l'Assemblea del CoE recomanava a Espanya retirar les euroordres. "La resolució demanava a les autoritats espanyoles que "consideressin la possibilitat d'abandonar els procediments d'extradició contra els polítics catalans residents a l'estranger imputats pels mateixos càrrecs" que els condemnats pel seu paper al referèndum inconstitucional del 2017 i que van ser indultats l'estiu passat", ha remarcat.

Alsina confirma que Puigdemont reprendrà l'agenda prevista

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha agraït aquest divendres en nom del Govern el suport de les autoritats de Sardenya i l'Alguer i ha confirmat que l'expresident Carles Puigdemont reprendrà la seva agenda a l'illa italiana ara que ja ha sortit de la presó. Segons Alsina, les autoritats els han ajudat molt i han estat al seu costat "des del primer moment".

La fiscalia belga diu que "el procediment en curs" per l'euroordre de Puigdemont està "en suspens a l'espera" del Tribunal General de la Unió Europea

En un comunicat, el ministeri fiscal de Bèlgica ha afirmat que el procés està parat "a l'espera d'una decisió final sobre l'aixecament de la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont" per part del TGUE. Des de la fiscalia no han volgut comentar la detenció de Puigdemont a Itàlia i diuen que són les autoritats italianes les que s'han de pronunciar al respecte.

ERC ajorna el Consell Nacional per dissabte a causa de la detenció de Puigdemont

Esquerra Republicana (ERC) ha decidit que ajornarà el Consell Nacional del partit previst per aquest dissabte a causa de la detenció "injusta" de Carles Puigdemont a l'Alguer.

Aragonès i Puigneró arribaran a Sardenya aquest dissabte a les 11 del matí

Així ho han explicat fonts de la Presidència de la Generalitat, per la qual cosa probablement arribaran quan l'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, ja hagi sortit de presó, tot i que haurà de seguir a l'illa.

 Desenes de persones es concentren a la presó de Sàsser a l'espera que surti Puigdemont

Amb banderes de Sardenya i estelades es concentren aquest divendres a la tarda a les portes de la presó de Giovanni Bachidu de Sàsser esperant la sortida en les pròximes hores de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. L'expresident abandonarà el recinte després de quedar en llibertat un cop celebrada la vista a la Cort d'Apel·lació de Sàsser i sense que pugui sortir de l’illa en els propers dies fins que no es resolgui l'euroordre. Fins als accessos de la presó, s'hi han desplaçat la presidenta del Parlament, Laura Borràs; la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina; i la portaveu d'ERC, Marta Vilalta.

Puigdemont recupera el mòbil i replica al PP

L’expresident, després de comparèixer davant el Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, que havia de decidir si el lliurava o no a Espanya, ha recuperat el seu telèfon mòbil i ha tornat a tuitar. I el seu primer missatge ha estat recuperar un del 2009, que deia "Cap a casa, que ja toca", i que havia utilitzat el compte de Twitter del PP com a reacció a la detenció d'anit.

Aragonès celebra que Puigdemont surti de la presó

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat que l'expresident Carles Puigdemont pugui sortir de la presó en les pròximes hores a l'espera que es resolgui el procés sobre l'euroordre. Mentrestant, Puigdemont haurà de romandre els propers dies a Sardenya.

La Cambra de Comerç demana suspendre l'Euroordre

La Cambra de Comerç de Barcelona ha emès un comunicat en el qual "exigeix" al Govern espanyol que respecti l'estat de Dret i les institucions europees, en particular al Tribunal de Justícia de la UE, i actuï segons la resolució d'aquest tribunal del 30 de juliol. Sobre la base d'això, demana al Govern que suspengui l'euroordre contra Carles Puigdemont i així li ho comuniqui a Itàlia.

Itàlia: "Hi ha una ordre de detenció i s'ha d'executar"

A l'espera d'un pronunciament oficial del Govern italià, Franco Gabriell, sotssecretari de la presidència de Govern i excap de la policia italiana, s'ha pronunciat sobre la detenció de Puigdemont: "Hi ha una ordre de detenció europea, estem en aquesta comunitat (la UE) i l'hem d'executar", ha dit. "Els francesos són francesos, i nosaltres som italians. Va haver-hi un control de frontera, i va ser posat a la disposició de l'autoritat judicial. Vivim en un estat de dret”, ha afegit.

 El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha exigit la llibertat de Carles Puigdemont

Ros ha declarat que "és evident que la detenció és un exemple molt clar que les decisions dels polítics han d'estar en mans dels polítics i no de la justícia", ha dit. El líder sindical ha tornat a apostar per continuar amb la negociació oberta entre el govern català i l'espanyol, tot assegurant que si cada vegada que "hi ha una pedra al camí es qüestiona, la taula de diàleg evidentment no avançarà". Alhora, ha reclamat "serenor" perquè "en aquests moments els extrems busquen la confrontació".

El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, diu que quan governi el seu partit faran impossible un indult a Puigdemont

El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha lamentat que la detenció de l'expresident Carles Puigdemont arriba "tard i malament" ja que considera que hauria d'haver estat ja jutjat pels delictes de sedició, malversació i desobediència. "La bona notícia serà quan Vox governi Espanya i faci impossible concedir un indult a aquest senyor que tant perjudici ha causat als catalans i al conjunt d'espanyols"

 La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina demana a Europa que no "miri a un altre costat"

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha defensat aquest divendres des de l'Alguer que la detenció del president del Consell per la República, Carles Puigdemont, és "irregular". En declaracions als mitjans a les portes del jutjat on s'ha de celebrar la vista per l'euroordre, Alsina ha instat les autoritats europees a "no mirar cap a un altre costat" i ha dit que no té "cap dubte" que "la justícia europea estarà al costat de l'europea, com ho van estar l'alemanya o la belga"

Aragonès viatjarà a Sardenya per donar suport a Puigdemont

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha admès que la detenció de l'expresident Carles Puigdemont a l'aeroport de l'Alguer "no ajuda gens" al procés de resolució del conflicte polític i ha anunciat que avui mateix viatjarà a Sardenya per fer-li costat. 

Veure més

Centenars de persones surten als carrers de Barcelona

La detenció del 'expresident' Puigdemont a Sardenya ha provocat una nova jornada de protestes als carrers de Barcelona per demanar la seva llibertat immediata i qüestionar el diàleg entre governs. Convocats per l'ANC, centenars de persones s'han congregat aquest divendres a l'encreuament entre l'Avinguda Diagonal i el carrer Aribau, en els limítrofs del consolat italià, entre un fort desplegament policial que ha impedit que els manifestants s'acostessin a l'immoble.

26

Manifestació a Barcelona en contra de la detenció de Carles Puigdemont a Itàlia ACN / EFE / EP