La detenció de Puigdemont mobilitza centenars de persones als carrers de Barcelona

La Generalitat i el Consell per a la República consideren «irregular i il·legal» la detenció de l'expresident perquè l'euroordre «està suspesa»

ACN - Redacció

Diversos centenars de persones s'han concentrat aquest matí als voltants del consolat d'Itàlia a Barcelona, custodiat per un fort dispositiu de Mossos d'Esquadra, en protesta per la detenció de l'expresident Carles Puigdemont a Sardenya.

A la concentració, convocada per l'ANC i a la qual s'ha adherit Òmnium Cultural i altres entitats sobiranistes, hi han acudit la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, entre altres càrrecs de les formacions sobiranistes.

També participen en la protesta el secretari general de JxCat i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tots dos recentment indultats de les penes de presó a què els va condemnar el Tribunal Suprem per un delicte de sedició pel seu paper en el procés.

Els Mossos d'Esquadra han desplegat un ampli dispositiu policial per protegir l'edifici del consolat italià, cosa que ha impedit als manifestants apropar-se a l'immoble, de manera que han acabat per moure's unes desenes de metres cap a l'avinguda Diagonal, que han tallat al trànsit.

Entre banderes independentistes, els concentrats criden consignes de suport a Carles Puigdemont i exigeixen a les autoritats italianes que alliberin l'expresident, qui en les properes hores està previst que passi a la disposició de la justícia italiana.

El 25 de març de 2018, la detenció de Puigdemont a Alemanya va donar motiu a una concentració multitudinària a la delegació del Govern a Barcelona -edifici que aquest matí ha aparegut protegit per un ampli dispositiu policial-, que va acabar derivant en incidents i càrregues dels Mossos d'Esquadra.

En declaracions als mitjans des de la concentració, Jordi Sànchez ha acusat el govern espanyol de donar "cobertura" als "paranys de la justícia espanyola" per aconseguir la detenció de Puigdemont i li ha demanat que "acati" la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i no mantingui euroordres actives fins que es resolgui la qüestió prejudicial pendent, que va plantejar el propi Suprem.

"Una vegada més, la justícia espanyola fa trampes, enganya la justícia europea i aprofita la seva bona fe", ha afegit Sànchez, que creu que, en avalar les decisions del Suprem, el govern central "posa unes enormes dificultats a la credibilitat sobre el diàleg".

Per la seva banda, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha advertit que la detenció de l'expresident suposa "un episodi més de persecució política de l'independentisme i un acarnissament amb la figura de Puigdemont a l'exili", per això ha demanat "màxima mobilització" al sobiranisme.

També ha apel·lat a la mobilització de l'independentisme Jordi Cuixart, que troba "incomprensible" que "al cor d'Europa hi hagi un eurodiputat privat de llibertat per posar urnes i haver volgut escoltar la veu de la ciutadania".

Segons la seva opinió, la detenció obeeix a una "argúcia legal" per evitar que Puigdemont i la resta d'exmembres del Govern fugits de la justícia puguin exercir els seus drets com a eurodiputats, i després ha reclamat "la fi de la repressió i que puguin tornar a Catalunya tots els exiliats". 

La Generalitat considera que la detenció de Puigdemont és «irregular» perquè l'euroordre «està suspesa»

La consellera d'Exteriors, Maria Victòria Alsina, ha considerat en nom del Govern que la detenció de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont aquest dijous a Sardenya és "irregular", perquè "té immunitat" com a eurodiputat i perquè les euroordres de detenció del Tribunal Suprem "estan en suspensió". En declaracions a TV3, la titular de la cartera catalana d'Exteriors ha dit des de Roma, on es troba de viatge oficial, que tan bon punt ha conegut la detenció, el seu equip s'ha posat a treballar perquè "totes les persones que ho han de saber ho saben". Exteriors també estudia el tema amb els advocats perquè "la irregularitat acabi amb la màxima celeritat". "Tots recordem Alemanya i estem convençuts que Itàlia farà el mateix".

El Consell per la República considera "il·legal" la detenció de Puigdemont

El Consell per la República ha considerat "il·legal" la detenció de Carles Puigdemont perquè l'euroordre que l'ha motivat està "suspesa". En un fil a Twitter, l'entitat afirma que la detenció és "contrària" a la doctrina del Tribunal de Justícia de la UE, segons la qual l'ordre de detenció emesa pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena l'octubre del 2019 estava desactivada. El Consell ha recordat que l'estat espanyol "va reconèixer" aquesta suspensió davant del Tribunal General de la UE i que "així ho va recollir el mateix Tribunal" en la resolució del 30 de juliol, "on s'explicitava que cap país de la UE no executaria aquesta euroordre". L'entitat acusa l'Estat de "joc brut".

"Posem en marxa tota la nostra maquinària jurídica per tal que la legalitat s'imposi davant de les maniobres del Tribunal Suprem espanyol contra el dret europeu perquè el president sigui alliberat de manera immediata", ha indicat el Consell per la República. "Per més joc brut que faci l'Estat espanyol en la seva deriva autoritària i repressiva, el camí cap a la República és, més que mai, irreversible", ha reblat.