El Tribunal de Comptes ha rebutjat els avals de la Generalitat per pagar les fiances als excàrrecs del Govern a qui l'ens fiscalitzador reclama un total de 5,4 milions d'euros per l'acció exterior entre el 2011 i el 2017. S'havien adherit a aquesta fórmula, vehiculada a través de l'Institut Català de Fiances (ICF), 29 dels 34 excàrrecs encausats. La delegada instructora del Tribunal de Comptes, Esperanza García, ha decidit no acceptar que la Generalitat cobreixi l'import dels avals, segons ha avançat El Mundo i confirmen fonts de l'ens. García ja havia expressat dubtes sobre la legalitat de la fórmula.

Per això, la delegada instructora va demanar un informe a l'estiu a l'Advocacia de l'Estat, que els serveis jurídics estatals van rebutjar elaborar per no afectar la "imparcialitat" del procediment. En total, el Tribunal de Comptes reclama a 34 excàrrecs del Govern que abonin 5,4 MEUR com a fiança provisional per les despeses exteriors, en el marc d'un procediment de responsabilitat comptable que encara ha d'arribar a judici per determinar la xifra definitiva.

Entre les persones a qui es reclama el pagament de fiança hi ha l'expresident de la Generalitat Artur Mas i el seu exconseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, o l'expresident Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras.

Mas denuncia la situació d'"indefensió total"

L'expresident del Govern ha denunciat la situació d'"indefensió total i d'arbitrarietat" per la decisió del Tribunal de Comptes (TdC). En una roda de premsa als Jardins del Palau Robert aquest dijous, Mas ha advertit que s'està "en el pitjor dels escenaris" perquè el tribunal no dona marge als afectats per presentar els avals. Així, l'expresident ha explicat que ja ha presentat el seu bé immoble com a garantia, però ha alertat que no sap si el TdC l'acceptarà pas: "No en sabem res. Estem a la intempèrie", ha denunciat. Mas ha apuntat que si el tribunal acceptés el seu pis, ja seria "suficient" per aturar el seu cas. A l'expresident no li consta que la Caixa de Solidaritat tingui "capacitat" per cobrir les despeses de tothom.

JxCat i ERC carreguen contra la decisió del Tribunal de Comptes

Diverses veus de JxCat i ERC han carregat contra la decisió del Tribunal de Comptes. L'expresident Carles Puigdemont, que és un dels afectats, ha aprofitat que aquest dijous s'ha conegut que el PSOE i el PP s'han repartit el control del TC i el TdC per dir que ja se n'havien adonat. El president d'ERC, Oriol Junqueras, també afectat, ha expressat que "dos anys després de la sentència, la persecució contra l'independentisme persisteix i s'intensifica". El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha dit que "Espanya ni canvia ni canviarà".

El dirigent dels republicans ha lamentat la "persecució": "Ara embargant-nos, fins i tot, les cases on viuen els nostres fills". I ha assegurat que no els faran defallir, ha clamat per l'amnistia, el referèndum i la independència.

També l'expresident Quim Torra ha assegurat que "amb Espanya no hi ha res a fer". "Ens diuen a crits que l’única solució és la independència. Ni taules de diàleg ni cap altre engany resoldrà la repressió política i judicial, l’escanyament econòmic o la persecució sistemàtica contra el català", ha assegurat.

Jordi Turull també ha expressat que "amb aquest Estat no hi ha res a fer": "El seu ànim d’escarment i venjança vers la voluntat de les urnes a Catalunya no te límit. Tot el suport a totes les iniciatives per ajudar solidàriament als afectats", ha escrit, després de conèixer la decisió.

L'ANC reclama "passar a l'ofensiva" i Òmnium carrega contra la "repressió dels poders de l'Estat"

Arran de la decisió, l'ANC ha demanat "passar a l'ofensiva, també en el camp jurídic internacional". "Un nou episodi de criminalització arbitrària per debatre a l'exterior sobre el dret d'autodeterminació. Vulneració de drets fonamentals inacceptable i impròpia d'un estat democràtic", han escrit des del seu compte de Twitter. D'altra banda, Òmnium Cultural ha denunciat "la repressió incessant dels poders de l'Estat, que ha decidit arruïnat la vida de servidors públics". "No ens aturaran", garanteix l'entitat presidida per Jordi Cuixart, que demana "amnistia ara".

La delegada instructora, Esperanza García, ha rebutjat els avals individuals que havia presentat el Govern a través de l'ICF i, com el termini que va donar per dipositar o afiançar els 5,4 milions d'euros que reclama ja va vèncer, procedeix a l'embargament de béns i drets dels 28 afectats. Sis dels 34 encausats no es van adherir a la fórmula dels avals de l'ICF.