El jutjat penal 1 de Manresa ha absolt els tres membres dels 9 de Lledoners que encara estaven encausats. Al judici, la jutgessa ja va absoldre sis dels nou encausats després que la fiscalia retirés el delicte de desordres públics contra ells. Per als tres restants, però, va mantenir atemptat a l’autoritat, desordres i va rebaixar a lleu el delicte de lesions. En total demanava cinc anys de presó.

La Generalitat, per la seva part, va retirar els desordres públics i va rebaixar el delicte de lesions a lleu, però va mantenir atemptat a agents de l’autoritat. Les defenses van celebrar la decisió i van lamentar que el cas hagués arribat a judici i no s’hagués arxivat abans. «És el final d’un malson per als nostres clients», va remarca un dels advocats.

La sentència emesa per la jutgessa del jutjat penal 1 deixa clar que cap dels delictes a què s’enfrontaven han pogut quedar provats i que, per això, els ha absolt tots. En la resolució, es detalla que l’1 de febrer del 2019 hi va haver barricades a la C-55 a la zona propera a Lledoners amb l’ús de cadenes, palets, líquid inflamable i bidons o «obstaculitzant» el pas amb els vehicles. A més, pels volts de les sis de la matinada i en un pont de la C-55, els agents van assegurar que tres dels encausats s’havien «abraonat sobre d’ells, i els havien donat cops de peu, de puny i de genoll, i amb ànim de no fer cas a l’autoritat». Segons la magistrada, però, no es pot atribuir als acusats els delictes de lesions denunciats pels cossos policials, ja que, durant el judici, els Mossos van afirmar de forma unànime que «desconeixien» qui els havia causat les lesions i, per tant, sense això, no es pot determinar cap responsabilitat penal contra els acusats. El mateix passa amb el delicte d’atemptat.

També diu que aquell dia hi va haver molts manifestants a Lledoners i es podria qüestionar si s’havia comunicat prèviament a les administracions. Ara bé, «no hi ha cap dubte que hi va haver manifestacions pacífiques tota la nit», assenyala. I afegeix que, malgrat que va desembocar en talls de carretera i incidents violents al pont, «no implica necessàriament que totes les persones que fossin allà, pel sol fet de ser-hi», atemptessin contra l’autoritat. La jutgessa, a més, subratlla que no creu que el lletrat de la Generalitat actués de forma «temerària» ni «irreflexiva» amb les peticions de pena dels encausats, sinó que considera que s’ajustaven als fets formulats per l’acusació. És per això que declara d’ofici les costes processals i aixeca totes les mesures cautelars que poguessin estar vigents. La sentència és ferma, però es pot interposar recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial en un termini de deu dies. Els advocats de la defensa confien que ni Generalitat ni fiscalia ho recorrin. Els independentistes encausats van acusar ahir el Govern i la fiscalia de donar credibilitat a un «muntatge policial», així com d’aliar-se amb uns Mossos que «generen atestats falsos» per «reprimir l’independentisme popular fins portar-lo a judici».