Segueix-nos a les xarxes socials:

Fugida a la desesperada a Moçambic

Fugida a la desesperada a Moçambic

A la província més septentrional de Moçambic, Cabo Delgado, la violència no ha deixat de tenir un paper protagonista en la vida dels seus ciutadans. Des del 2017 se succeeixen atacs i ofensives que han obligat centenars de milers de persones a desplaçar-se internament i que, després d’intensificar-se l’any passat, van assolir el punt màxim el mes de març del 2021. Va ser llavors quan un atac va devastar la ciutat de Palma i la va convertir en una ciutat fantasma.

En els darrers mesos, els exèrcits de Moçambic i d’altres països aliats han llançat ofensives per recuperar el control de zones i ciutats que ara es preparen perquè hi torni la població que les va abandonar. Aquestes ofensives han escampat els grups armats, però encara que la violència està menys estesa, continua havent-hi atacs dispersos i freqüents que segueixen fent fugir la gent.

Lluny d’acabar, la crisi humanitària persisteix i centenars de milers de persones desplaçades sobreviuen en condicions precàries. El conflicte a Cabo Delgado és molt volàtil i conviuen persones que es desplacen en diferents direccions tant per fugir de la violència com per tornar a casa.

Hi ha persones que fa mesos, algunes fins i tot més d’un any, que viuen a la muntanya en zones inhòspites. «Arriben en un estat deplorable, només han menjat el que han pogut trobar pel camí: plantes, verdures, alguns animals que han caçat», assegura Paulo Milanesio, coordinador de Metges Sense Fronteres (MSF) al districte de Mueda.

Prem per veure més contingut per a tu