El preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista torna a pujar avui, en concret el 9,88% respecte al preu d’ahir diumenge, de manera que arribarà als 150,50 euros per megawatt/hora, segons dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollits per Europa Press.

Per trams horaris, el preu mínim de la llum per a aquest 3 de gener es donarà entre les 23.00 i les 24.00 hores, amb 100,36 euros/MWh, mentre que el màxim, de 189,26 euros/MWh, es registrarà entre les 8.00 i les 9.00 hores.

Els preus del pool repercuteixen directament en la tarifa regulada –el denominat PVPC–, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

L’encariment en els últims mesos en el mercat elèctric s’explica, principalment, pels alts preus del gas en els mercats i pels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics en aquest any.

El Govern ha ampliat fins al 30 d’abril la rebaixa dels impostos inclosos en la factura de la llum que paguen tots els consumidors amb la finalitat de pal·liar l’efecte negatiu que la pujada del preu de l’electricitat està causant en els ciutadans.

En concret, s’han prorrogat fins al dia 30 d’abril les rebaixes del 21% al 10% de l’IVA i de l’impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal.