El cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a l’espera de concretar una propera reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, confia recompondre les seves relacions amb ERC i els altres socis d’investidura per mantenir aquestes majories fins a esgotar el seu mandat.

Aquest és el missatge que va llançar Sánchez als membres de l’Executiva Federal socialista en plena polèmica per les escoltes del CNI als dirigents independentistes, entre ells Aragonès, i que va provocar que ahir els socis i aliats del govern socialista es ratifiquessin en la seva exigència de dimissions.

Fonts del govern van admetre a Efe que la resolució del problema no és fàcil i van informar que els gabinets de Sánchez i el president de la Generalitat estan en contacte per concretar la data d’una reunió en funció de les seves respectives agendes.

Aragonès i Sánchez van coincidir divendres passat a Barcelona en l’acte de lliurament d’un premi a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i es van instar a aquesta reunió, després de considerar el president català que és urgent que es vegin per intentar aclarir una situació que va qualificar de «molt greu».

Sánchez va reiterar la seva promesa de transparència en aquesta qüestió davant l’executiva socialista, i fonts del partit van explicar que en la seva intervenció havia dit que busca recompondre les majories amb els seus socis parlamentaris, entre ells ERC. En aquest fòrum, va reiterar que el seu objectiu és completar la legislatura, amb un horitzó que finalitza al desembre del 2023.

Davant dels seus desitjos de restablir la confiança amb els seus socis, es van succeir al llarg de la jornada declaracions que reiteren que encara és lluny de resoldre’s el problema i que cal assumir responsabilitats que passarien per dimissions.

Aragonès, en un acte a Barcelona amb motiu del Dia d’Europa, va evitar al·ludir a la qüestió però la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va exigir «com a mínim» la dimissió o el cessament urgent de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i va advertir que no es conformarien amb el relleu de la directora del CNI, Paz Esteban.

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, va reptar el president del Govern espanyol a desclassificar els informes dels 18 independentistes que el CNI ha reconegut que van ser espiats amb autorització judicial.