El ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, i el seu homòleg marroquí, Naser Burita, van acordar ahir la reobertura de les fronteres de Ceuta i Melilla, tancades des de fa dos anys. «Hem arribat a un acord per obrir les fronteres en els pròxims dies, la data exacta la comunicarà el Ministeri d’Interior», va manifestar Albares. «Volem que la reobertura sigui de forma ordenada i gradual i que desaparegui el comerç atípic», va afegir.

Tots dos ministres d’Exteriors van escenificar a la ciutat marroquina de Marràqueix la bona sintonia entre països, segons van defensar en les dues trobades que van mantenir. Van apuntar que s’ha avançat en el «full de ruta» que fa un mes van pactar el president espanyol, Pedro Sánchez, i el monarca marroquí, Mohamed VI. A més, el ministre espanyol va defensar que s’ha reduït l’arribada de migrants a Espanya des del retrobament diplomàtic.

El cara a cara entre ministres va tenir lloc en ple escàndol pels casos d’espionatge amb el sistema Pegasus a representants del Govern espanyol. «Les relacions internacionals es basen en fets, no entraré en cap conjectura ni hipòtesi sobre cap país del món», va dir Albares sobre la possibilitat que el Marroc disposi i utilitzi el sistema Pegasus. Davant la insistència dels periodistes, Albares no ha volgut aportar més detalls sobre si ha abordat aquest tema en les trobades que ha mantingut amb Burita.