Segueix-nos a les xarxes socials:

La recerca apunta al fet que la covid-19 és el possible origen de l’hepatitis infantil rara

Si la hipòtesi es confirma, ajudaria a canviar el tractament i evitar el trasplantament de fetge

La covid-19 podria estar darrere de l’hepatitis rara infantil. Una carta publicada a The Lancet divendres demanava investigar aquesta hipòtesi per millorar els tractaments i evitar futurs trasplantaments de fetge. «És una hepatitis molt greu. El 10% dels nens que la pateixen acaben amb un trasplantament de fetge», adverteix Matilde Cañelles, immunòloga i investigadora del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC).

Des de principis d’abril, quan el Regne Unit va detectar el primer pacient, no han deixat d’augmentar els casos d’hepatitis infantil d’origen desconegut. Ja hi ha uns 450 casos confirmats a tot el món, 22 a Espanya.

«Que la covid sigui la causa de l’hepatitis s’està investigant, encara que aquesta opció sempre va ser-hi. La covid-19 provoca la síndrome inflamatòria multisistèmica en nens, que moltes vegades produeix hepatitis. Alguns investigadors ja ho apuntaven», explica Cañelles, qui matisa que la informació de The Lancet, més que demostrar res, serveix per recuperar dades entorn d’aquesta hepatitis rara. «I tots ells quadren bastant», opina. Si bé encara no s’han pogut demostrar, creu que «van en la direcció correcta».

La hipòtesi que recull la revista apunta que als nens que contreuen la covid-19 retenen proteïnes del coronavirus als intestins. Proteïnes amb una seqüència molt semblant a una present a l’estafilococ (un tipus de bacteri). Després, aquests mateixos nens, en contreure un adenovirus (família de virus que causen, per exemple, un refredat), veuen com en el seu organisme es genera una resposta immunitària «molt elevada» contra l’estafilococ. L’adenovirus, per si mateix, és «molt rar» que causi hepatitis, segons Cañelles, només en nens immunodeprimits. «L’explicació seria que aquests nens tenen trossets d’aquesta proteïna i, quan passen l’adenovirus, el sistema immune reacciona desproporcionadament i ataca el fetge, i causa un mal irreparable», diu.

Prem per veure més contingut per a tu