Els partits independentistes amb representació al Congrés, han adreçat un escrit a la Mesa de la cambra baixa perquè la institució informi la Fiscalia que l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz «va mentir» sobre la seva relació amb l’excomissari José Manuel Villarejo en una comissió d’investigació parlamentària, la qual cosa seria constitutiu de delicte.

L’escrit ha estat promogut per ERC, Bildu, Junts, PDeCat, la CUP i el BNG després de publicar a El País una conversa del 2012 en la qual Villarejo explicava a l’aleshores ministre les gestions que havia dut a terme en el marc de l‘Operació Catalunya’ i en la qual Fernández Díaz remarcava la necessitat de mantenir en secret els contactes entre tots dos.

En la seva iniciativa, aquestes formacions recorden que el 5 d’abril del 2017, quan va comparèixer davant la comissió parlamentària que va investigar l’ús partidista del Ministeri de l’Interior i, en particular l’’Operació Catalunya’, Fernández Díaz va assegurar que en els gairebé cinc anys que portava al capdavant del seu departament «mai» no havia «xerrat» amb Villarejo. Els partits independentistes recorden que l’article 502.3 del Codi Penal preveu penes de presó de sis mesos a un any o multa de sis a dotze mesos per qui falti a la veritat en el seu testimoni davant una comissió d’investigació parlamentària. I afegeixen que la llei que regula les compareixences davant comissions d’investigació del Congrés o el Senat estableix que «si de les manifestacions del compareixent es deduïssin indicis racionals de criminalitat per a alguna persona», la comissió «ho notificarà a la Mesa de la cambra perquè aquesta, si escau a través de la Presidència respectiva, ho posi en coneixement del Ministeri Fiscal».

Aquesta petició s’uneix a la registrada dijous per Unides Podem perquè la Mesa del Congrés estudiï la possibilitat de promoure sancions contra Fernández Díaz per haver «mentit» a la Cambra.