Un total de 35 organitzacions dedicades al tràfic de marihuana han estat desarticulades en els sis primers mesos d’aquest any a Catalunya, segons han informat els Mossos.

La policia catalana ha desvelat la dada coincidint amb la celebració aquest diumenge del Dia Internacional de la Lluita contra el Tràfic de Drogues. La marihuana, ha destacat, és la droga més intervinguda a Catalunya.

Des del gener passat, els Mossos, en ocasions en col·laboració amb diversos cossos policials i l’Agència Tributària, han desarticulat quinze organitzacions criminals amb estructura de comandament i repartiment de funcions relacionades amb el tràfic de marihuana, així com vint grups criminals dedicats a la mateixa activitat.

L’operació més important duta a terme contra el tràfic d’aquesta droga, denominada cas Alba, va finalitzar aquest mes de juny.

La recerca la van dur a terme conjuntament els Mossos d’Esquadra i funcionaris de duanes de l’Agència Tributària i es va saldar amb la detenció de 56 persones, 13 de les quals van ingressar a la presó.

Tots ells formaven una organització establerta a Catalunya amb capacitat per produir fins a 1.250 quilos de marihuana a l’any, valorats en tres milions d’euros.

L’organització tenia 24 plantacions de marihuana a les quatre províncies catalanes i en el moment de les entrades i escorcolls, efectuats el 24 de maig passat després d’un any de recerques, hi van trobar 22.600 plantes i 166 quilos de cabdells.

El 10 de gener, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van confiscar 611 plantes de marihuana amb un pes de 98 quilos i un valor aproximat de més de 174.000 euros al mercat il·lícit de drogues, operació que es va saldar amb 18 detinguts i el desmantellament d’una organització criminal en el districte de Sants-Montjüic de Barcelona.

Aquesta organització utilitzava per al cultiu de marihuana pisos buits que ocupaven il·legalment. En alguns casos, aquests habitatges pertanyien a persones que havien mort.