L’esbroncada que va protagonitzar el diputat i vicepresident de JxCat Francesc de Dalmases a una periodista d’un programa de Tv3 pel to d’una entrevista a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha generat rebuig i alarma entre els partits i els professionals de la televisió pública catalana. Els fets van passar, el 9 de juliol, després que Borràs fos entrevistada al «Preguntes Freqüents» i respongués a qüestions relacionades amb la seva causa judicial.

Després de l’entrevista, De Dalmases va increpar a porta tancada una periodista de l’equip del programa, a qui va agafar pel canell i se la va emportar al camerino de convidats per esbroncar-la, entre cops al mobiliari i a les parets, per les preguntes sobre corrupció formulades a Borràs. Malgrat que dilluns, en transcendir l’incident, De Dalmases va publicar un tuit en què negava haver «insultat o intimidat» la periodista, ahir, davant l’allau de reaccions de condemna, es va retractar: «Lamento molt que l’equip del FAQS s’hagi sentit molest per la meva actitud. Tots els que em coneixen saben del meu respecte cap als mitjans de comunicació públics de Catalunya».

Un cop confirmats els fets per part de la productora del programa, El Terrat, la direcció de la CCMA va «condemnar l’actitud» de De Dalmases cap a la sotsdirectora del FAQS, Mònica Hernández. La direcció de l’ens públic exigeix «respecte als professionals dels mitjans de comunicació en qualsevol circumstància, per una informació lliure de coaccions i intimidacions». El comitè d’empresa de Tv3 ha «rebutjat enèrgicament l’actitud intimidatòria, l’intent de coacció i l’atac inexcusable» del diputat de JxCat, que es va produir «en presència» de Borràs.

Preguntada en roda de premsa sobre l’incident, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va considerar «imprescindible aclarir els fets sense marge de dubte», a causa de la «gravetat de les acusacions», i va destacar que la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, ja ha encarregat un informe a Tv3 per aclarir l’ocorregut. Plaja va afirmar que el Govern «sempre defensarà la llibertat de premsa» i el dret que «tots els periodistes puguin exercir-la sense pressions». La CUP considera que De Dalmases hauria de «dimitir», mentre que el portaveu d’En Comú Podem al Parlament, David Cid, creu que el diputat pot haver «vulnerat» el Codi de Conducta del Parlament.

El president de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha qualificat d’»intolerable» l’actuació del diputat i ha carregat contra l’entorn «gairebé mafiós» en el qual «es mou» Borràs.