L’estudi més gran fet fins ara sobre el conegut com a covid persistent apunta que una de cada vuit persones que ha contret el coronavirus arrossega símptomes relacionades amb la malaltia entre tres i cinc mesos després d’haver superat la infecció. Segons recull l’anàlisi publicada aquesta setmana a la revista científica The Lancet, prop del 13% de les persones que han passat la covid-19 té almenys un símptoma a mitjà o llarg termini fins i tot després d’haver superat la malaltia inicial.

Després d’enquestar gairebé 75.000 pacients amb diagnòstic lleu o moderat de covid-19, l’estudi aconsegueix afinar en quins són els símptomes més recurrents i duradors que arrosseguen les persones que han passat la covid-19.

Segons es desprèn de l’experiència dels mateixos pacients, els símptomes més comuns de la covid persistent inclouen dolor toràcic, dificultat per respirar, dolor al respirar, dolor muscular, pèrdua del gust i l’olfacte, formigueig a les extremitats, nus al coll, sensació de calor i fred, pesadesa en braços i/o cames i cansament general. La severitat d’aquests símptomes es va estabilitzar als tres mesos després de la infecció i, segons relaten els pacients, no van disminuir més en els mesos posteriors.

El treball, liderat per investigadors de la Universitat de Groninger (Països Baixos), també apunta a una sèrie de símptomes que semblen no incrementar-se ni en freqüència ni en gravetat entre els tres i els cinc mesos posteriors a la infecció. És el cas, per exemple, d’afeccions com mal de cap, picor als ulls, marejos, mal d’esquena i nàusees. En aquests casos, a més, els experts apunten que aquestes malalties podrien no estar directament relacionades amb la infecció per covid-19. Mentre la sensació de formigueig sí que sembla estar directament provocada per la infecció, símptomes com el mal de cap semblen no tenir un vincle tan directe amb el virus.