Han passat molts anys des que la kufiyya palestina vestia els colls de mig món. Coneixedores o no de la lluita que el mocador representava, centenars de persones es van apuntar a la moda de protegir el seu coll amb aquest tros de tela blanca i negra. Encara més lluny queden els temps en què la causa palestina unia moviments d’esquerres al voltant del planeta. Avui, la geopolítica no té tant en compte el que passa en aquest tros de terra en perpetu conflicte.

Mentre la mirada –i els fons– de la comunitat internacional troba nous objectius, un poble sencer s’esllangueix sota l’ocupació i el bloqueig. Fa una dècada, les Nacions Unides van predir que Gaza es convertiria en un territori inhabitable el 2020. Passats ja dos anys de l’horitzó augurat, encara malviuen 2,3 milions de persones en els 360 quilòmetres quadrats que formen l’enclavament. Sense quasi electricitat, aigua corrent, feina, sanitat, educació o habitatges, els habitants de Gaza es desperten cada dia només aspirant a sobreviure.

Però s’esgoten les perspectives de vida quan la maquinària bèl·lica israeliana, una de les més poderoses del món, s’acarnissa amb ells des del cel. Com va passar aquest cap de setmana. Tres dies d’ofensiva contra la Gihad Islàmic Palestina a la Franja s’han saldat amb la mort de 44 persones, 15 de les quals eren nenes. El territori encara s’estava recuperant de l’última ofensiva israeliana. Aquests letals 11 dies de maig es van emportar 260 palestins, entre ells, 66 nens. La comunitat internacional ha lamentat la pèrdua de vides civils, però no sense abans remarcar el seu ferri compromís amb la seguretat d’Israel.

Mig segle d’ocupació

A tan sols uns quilòmetres, els compatriotes de Cisjordània comparteixen la condemna d’haver nascut palestins. Mig segle d’ocupació s’ha aguditzat gràcies a la deriva dretana de la política israeliana dels últims anys i al cada vegada suport més gran de les administracions nord-americanes. Els Acords d’Abraham del 2020 es van endinsar en la ferida causada pels Acords del Segle també plantejats per Donald Trump i el seu gendre, Jared Kushner. Van ser el desencadenant de la ruptura amb un status quo respectat durant dècades no només pels Estats Units, sinó també pels països veïns.