Javier Marías, reconegut escriptor espanyol, va morir ahir a primera hora de la tarda a Madrid als 70 anys per complicacions d’una pneumònia que el va tenir ingressat des de feia més d’un mes. Una notícia trista que ningú es podia imaginar ja que, des que es va fer pública la seva afecció pulmonar, no havia tornat a transcendir més detalls sobre el seu estat de salut.

La família de l’escriptor va distribuir el 14 d’agost passat un breu comunicat on s’exposava que «Davant la preocupació suscitada per l’estat de salut de l’escriptor Javier Marías, els comuniquem que pateix una afecció pulmonar de la qual està en procés de recuperació».

Marías és autor d’un total de 16 novel·les amb les quals ha recollit multitud de premis. El mes de desembre passat va ser escollit membre internacional de la Royal Society of Literature, l’organització benèfica del Regne Unit per a la promoció de la literatura, una llista que inclou, entre altres escriptors, David Grossman, Annie Ernaux, Amin Maalouf i Olga Tokarczuk.

La cultura i el periodisme, de dol

Quan es va donar a conèixer la tràgica notícia personalitats del món de la cultura i el periodisme es van acomiadar de l’escriptor. La directora d’El País, Pepa Bueno, va expressar a Twitter que «És un dia de dol per a les lletres espanyoles». L’escriptora Rosa Montero es va mostrar «totalment noquejada» i Arturo Pérez-Reverte va lamentar que Marías «hagi mort sense el premi Nobel».

L’editorial Alfaguara també va expressar «l’enorme tristesa» per la mort de l’escriptor, i va reivindicar, a través d’un comunicat, el seu extens llegat. Fonts de la mateixa editorial afirmen que el comiat es farà avui en una cerimònia privada i no se celebrarà vetlla.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va destacar la «immensa i talentosa obra» de l’autor, que «sempre serà part fonamental» de la literatura espanyola. Seguint la mateixa línia s’ha pronunciat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que va qualificar Marías com «un magnífic novel·lista», un «home d’enorme lucidesa» i «un dels màxims exponents de la literatura contemporània universal.